Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένα σκίτσο, χίλιες λέξεις

θρησκευτικός φανατισμός

Ματωμένα ευρωδολάρια

Είναι γενικά γνωστό ότι ο θρησκευτικός φανατισμός, πάντα, υπήρξε ένα όπλο στα χέρια των κυρίαρχων του κόσμου. Το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» παραμένει άλλωστε η κορωνίδα της τακτικής τους. Τα δάκρυα για την Παλμύρα, για τις σφαγές και τη βιαιότητα των Ταλιμπάν ή του ISIS, είναι κροκοδείλια, όταν δεν αναδεικνύουν τους μηχανισμούς που συμβάλουν στη γιγάντωση του τζιχαντισμού, του φασισμού, με όποιο μανδύα κι αν εμφανίζεται κάθε φορά.

Μόλις λίγα δεκαετίες πριν ο κ. Μπρζεζίνσκι, επί χρόνια σύμβουλος των προέδρων των Η.Π.Α. είχε υποστηρίξει δημόσια την «αξιοποίηση» των φανατικών τζιχαντιστών στο πλαίσιο του τότε γεωπολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις υπερδυνάμεις. Είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Τί είναι σημαντικότερο για την παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης; Μια χούφτα ευέξαπτοι μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του ψυχρού πολέμου»;

Οι «μια χούφτα ευέξαπτοι» Ταλιμπάν, από τότε, έγιναν ισχυρή δύναμη στο Αφγανιστάν, κατέλαβαν την εξουσία και προέβησαν σε πράξεις απίστευτης φρικαλεότητας. Έτσι έγινε και με το ISIS. Ενισχύθηκε ποικιλόμορφα, στην αρχή σαν εργαλείο για την ανατροπή του Άσαντ, ενώ τώρα που δυνάμωσε αρκετά, απειλεί να δαγκώσει το χέρι που τους τάιζε όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο έγινε και στο Αφγανιστάν, όπου αποδείχθηκε πως αποτέλεσε τη θερμοκοιτίδα μέσα στην οποία εκκολάφτηκε το αυγό του φιδιού!

Το 1996 ο υφυπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Ρόμπιν Τάιφελ δήλωνε από το βήμα μάλιστα του Ο.Η.Ε. : «οι Ταλιμπάν είναι γηγενείς Αφγανοί. Μπορούν να μείνουν στην εξουσία. Στηρίζονται στην επιθυμία πολλών ΑφγανώνΠαστούν (κυρίαρχη φυλή στη χώρα). Δεν συμφέρει το Αφγανιστάν η απομόνωση τους».

Mprzenzinski Εκείνη την περίοδο, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν είχε υπογράψει συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου με την αμερικανική εταιρεία πετρελαίου «Γιουνικάλ», ο οποίος θα περνούσε μέσω Αφγανιστάν και Πακιστάν!

Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της μακρινής Ασίας, η ηγεσία των Η.Π.Α. προκειμένου να διατηρήσει και να κρατήσει υπό τον έλεγχό της τους δρόμους του πετρελαίου, στερέωσε ακραία φασιστικά καθεστώτα, ενώ την ίδια στιγμή προώθησε το σφαγιασμό των δυνάμεων και των κινημάτων της Αριστεράς. Η περίπτωση του Ιράκ είναι χαρακτηριστική και όχι μοναδική, για το πογκρόμ που εξαπολύθηκε ενάντια στα κοινωνικά κινήματα και στους συνδικαλιστές, επί δεκαετίες.

Η ηγεσία των Η.Π.Α. αγκάλιασε το τζιχαντισμό, ως αγωγό διοχέτευσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας, καθώς μπορούσε να ελέγξει και να χειραγωγήσει πολύ πιο εύκολα τις εξαθλιωμένες κοινωνικές πλειοψηφίες και τα οικονομικά ερείπια που άφηναν πίσω τους οι μαριονέτες που τοποθετούσε στην εξουσία. Τον ίδιο δρόμο όμως βάδισαν και οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τζιχαντιστές πήραν μέρος, με τις ευλογίες της Γερμανίας, στον υποκινούμενο εμφύλιο πόλεμο, με τον οποίο διαλύθηκε η ενιαία Γιουγκοσλαβία. Πολλές τέτοιες ομάδες δρουν ακόμα στο Κόσσοβο, στη Π.Γ.Δ.Μ., ενώ φαίνεται πως η ηγεσία της Τουρκίας αλλά και της Αλβανίας έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και τους αξιοποιούν στα, κοινωνικά, κατεστραμμένα Βαλκάνια.  

Οι βαριοπούλες που καταστρέφουν τα αγάλματα και τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μοσούλη, στη Βαγδάτη, στην Παλμύρα, τα όπλα που σκορπίζουν το θάνατο στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στη Βαλκανική χερσόνησο εξαναγκάζοντας στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους, παρασκευάστηκαν «made in USA & EU» με ματωμένα ευρωδολάρια.

©Χρήστος Τσαντής, Μάιος 2015

Mprzenzinski

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: