Η ηρεμία της αγοράς

Εμείς θα σας βάζουμε φωτιά κι εσείς… τρέξτε να τη σβήσετε!

Κάπως έτσι μοιάζει να μιλά ο κ. Γιενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, σε δηλώσεις πριν από λίγες μέρες στο πρακτορείο Reuters για την ανάγκη ηρεμίας των αγορών και την κατάσταση στην Ελλάδα,

φίδια
Ο λάκκος με τις… αγορές! (Με όλο το σεβασμό προς τα υπέροχα ερπετά)

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βάιντμαν: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν απλά να δώσουν περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές και εξαρτάται από την κυβέρνηση στην Αθήνα να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία».

Πως μπορεί βέβαια αυτό να εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, όταν τα κλειδιά της οικονομίας έχουν παραδοθεί εν μέρει και στην τράπεζά του κ. Βάιντμαν, είναι φυσικά ένα ρητορικό ερώτημα, χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πως οι δηλώσεις του κ. Βάιντμαν ταιριάζουν με τις απόψεις που επίσης πρόσφατα διατύπωσε ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είπε ότι η οικονομική προοπτική για την Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερη απ’ ό,τι ήταν για εφτά χρόνια;

«Δεν μπορεί πάντα να είναι το θέμα απλά να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα»! Φυσικά! Η αγορά, για να ηρεμήσει ζητά σίγουρα περισσότερα! Και κυρίως ζητά μεταρρυθμίσεις σοβαρές, όπως νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία στο τοπίο της εργασιακής ζούγκλας, πλήρη διάλυση των κοινωνικών δομών και της πρόνοιας-ασφάλισης. Όλα αυτά είναι σοβαρές… μεταρρυθμίσεις!

«Η προοπτική μιας διατηρήσιμης σταθεροποίησης της Ελλάδας είναι καθοριστική και αυτό απαιτεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, υγιή δημόσια οικονομικά και καλύτερες διοικητικές δομές. Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης» , είπε ο επικεφαλής της Bundesbank. Επειδή όμως το ελληνικό οικονομικό επιτελείο δεν διαθέτει τις ικανότητες του Μέσι, μαζί του και εμείς, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως τόσα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από άλλους «ικανότερους μπαλαδόρους», το μόνο που κατάφεραν ήταν να στείλουν τη μπάλα στην κερκίδα!

Η πρόσφατη μείωση κατά 40% στις προκλητικές και υπέρογκες αμοιβές των μελών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με απόφαση του Υπ. Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, από τις οποίες το δημόσιο θα εξοικονομήσει πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως, ίσως να προκαλούν μια κάποια ανησυχία στις ζωηρές… αγορές! Σίγουρα πάντως δεν ικανοποιεί την ανταγωνιστικότητα (!!) για την οποία κόπτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά από τις εκλογές του Γενάρη.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές φαίνεται πως θέλουν κι άλλο αίμα ανέργων κι άλλα κορμιά αστέγων στους δρόμους, για να… ηρεμήσουν! Το ζήτημα όμως είναι για πόσο καιρό ακόμα θα ανεχόμαστε να χάνουμε τη δική μας ηρεμία για το χατήρι τους. Κι αν, το να ζουν οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια φέρνει… ανησυχία στις αγορές, φαίνεται πως χρειάζεται επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων από τους ίδιους τους ανθρώπους που υιοθετούν τις αγοραίες ανησυχίες σε βάρος της ίδιας τους της ζωής.

«Οι ελληνικές τράπεζες και οι μετοχές κινεζικών εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κογκ είναι στην παρούσα φάση ίσως οι πιο ελπιδοφόρες τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, ο Μ. Μόμπιους της Francis Templeton. Ο κερδοσκόπος διεθνούς φήμης δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει, όπως ο κ. Βάιντμαν, πως θα ηρεμήσουμε τις αγορές. Νιώθει ήδη αρκετά ήρεμος!

Το ίδιο ήρεμος και καθησυχαστικός ήταν ο κ. Μακρανδρέου, γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β΄στο Κάιρο, ο οποίος μίλησε πριν από λίγες μέρες σε ειδική εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο κ. Μακρανδρέου  ανέφερε ότι η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο ανέρχεται σε 1, 4 δις δολάρια, ενώ στη χώρα έχουν ανοίξει τις εργασίες τους 50 μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις από το τραπεζικό, τον κατασκευαστικό, το ναυτιλιακό τομέας, καθώς και από την ενέργεια, την ένδυση κ.λπ.

Στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε ακόμα ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την επόμενη 7ετία, υπάρχει ήδη  προγραμματισμός για επενδύσεις ύψους 30 δις δολ. στις κατασκευές, 25 δις στην ενέργεια, 20 δις στις μεταφορές και 11 δις στην ηλεκτρική ενέργεια και στο νερό. Άλλες 200  ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ.

Η ηρεμία, που ζητά για τις αγορές ο κ. Βάιντμαν έχει απ’ ό,τι φαίνεται σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί λοιπόν. Το ζήτημα είναι πότε θα αποκατασταθεί η ηρεμία των ανθρώπων…

©Χρήστος Τσαντής, Μάϊος 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s