74 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

«Κρήτη χώρα του Μίνωα και του Λευτέρη μάνα,

χωρίς εσένα δεν ακούγεται της Λευτεριάς καμπάνα»

Οι ετήσιες και καθιερωμένες τιμητικές εκδηλώσεις των αρχών και των φορέων, συνήθως, δεν φημίζονται για τη ζωντάνια και για την δυνατότητά τους να συνεγείρουν όσους τις παρακολουθούν. Το περιεχόμενό τους, τις περισσότερες φορές είναι φτωχό, ενώ και οι διοργανωτές τους μοιάζουν να εκτελούν χρέη διεκπεραιωτή μιας «υποχρέωσης», για την οποία δεν πολυσκοτίζονται κιόλας. Έτσι, ο κόσμος συχνά γυρνά την πλάτη του, αφήνοντας τους «επίσημους» να… φωτογραφηθούν με τη ησυχία τους! Η κεντρική τιμητική εκδήλωση όμως που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η 5η Ταξιαρχία Πεζικού, για τα 74 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης αποτέλεσε μια διαφορετική νότα, καθώς οι συντελεστές της προσέγγισαν με δημιουργικό, ζωντανό τρόπο το χρονικό αλλά και το σύγχρονο μήνυμα της Μάχης της Κρήτης.

Ένα μήνυμα δονούσε την ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου… από την ζωγραφιά της μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου Αλικιανού, που τυπώθηκε στην πρόσκληση της εκδήλωσης, ως την Ομιλία-Μελέτη του Σήφη Μιχελογιάννη (πατέρας του ήταν ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, που οδήγησε τον ΕΛΑΣ, ως επικεφαλής του, στη μεγαλύτερη εκ παρατάξεως μάχη που δόθηκε ενάντια στους Γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη), από την προβολή του ιστορικού φιλμ των Γ. & Η. Σγουράκη για τη Μάχη της Κρήτης, έως και τη συγκλονιστική ενορχήστρωση, εκτέλεση και ερμηνεία τραγουδιών, όπως το «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», που παρουσίασε η Στρατιωτική Μουσική της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού… ένα μήνυμα δονούσε την ατμόσφαιρα: Η Κρήτη έδωσε το παράδειγμα.

Το χρονικό της Μάχης και η ιστορική μνήμη συνδέθηκε αρμονικά με τις μελωδίες του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Νικολούδη, του Κώστα Μουντάκη και άλλων παραδοσιακών μουσικών μοτίβων της Κρήτης.

Γυναίκες της Κρήτης-Γερμανική ΚατοχήΗ ιστορική έρευνα που παρουσίασε ο Σήφης Μιχελογιάννης και το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του λέγοντας ότι: «η θυσία των Κρητικών και των άλλων Ελλήνων κρατά ζωντανό το θέμα της καταβολής των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τα αμέτρητα θύματα και τις αμέτρητες καταστροφές αλλά και για το αναγκαστικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί Ναζί από την πεινασμένη Ελλάδα της κατοχής. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή σε αυτή τη διεκδίκηση. Άλλωστε ουδέποτε έχει υπογράψει η ίδια κάποια συμφωνία παραίτησης», συνδέθηκε αρμονικά με τους στίχους του Νίκου Καζαντζάκη, του Ιάκωβου Καμπανέλη, του Νίκου Γκάτσου, του Μιχάλη Σταυρακάκη, του Βασίλη Ανδρεόπουλου, του Πάρι Μήτσου αλλά και με τους στίχους ριζίτικων τραγουδιών, με βαρύ ιστορικό φορτίο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Α. Βουλγαράκη. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Σήφη Μιχελογιάννη, το ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη Μάχη της Κρήτης από το Αρχείο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη και έκλεισε με μία υπέροχη συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων έδωσε τιμητικές πλακέτες στο Σήφη Μιχελογιάννη, καθώς και στα μέλη της Στρατιωτικής Μουσικής τονίζοντας την σημαντική προσφορά τους στα κοινωνικά δρώμενα και στον πολιτισμό. Ευχαρίστησε επίσης τον Διοικητή της V Μεραρχίας Κρητών για την ευγενική συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής στην εκδήλωση.

Συντονιστής της εκδήλωσης και υπεύθυνος παρουσίασης ήταν ο Σήφης Μαρκάκης, ειδικός συνεργάτης Αντιπεριφερειάρχη Χανίων σε θέματα Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων.

Χρήστος Τσαντής

  αλεξιπτωτιστές από τη Μάχη της Κρήτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s