Θύματα και Θύτες

2.063 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που κατέγραψε το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ, από το 2000 έως το 2011

Ενώ η είδηση ότι ένας ακόμα εργαζόμενος, ο τρίτος στη σειρά, άφησε την τελευταία του πνοή, θύμα της έκρηξης που έγινε στα ΕΛΠΕ, οι υπεύθυνοι για την επικράτηση συνθηκών πλήρους ασυδοσίας στο τομέα των εργασιακών σχέσεων συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Την ίδια σιωπή κρατούν και απέναντι στα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης, απέναντι σε απολυμένους, σε ανέργους και στους ανθρώπους που έσπρωξαν στο περιθώριο με την πολιτική που εφάρμοσαν.

Η διάλυση κάθε ιστού κοινωνικής προστασίας και ελέγχου των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, ήταν ένα ακόμα από τα «κατορθώματα» των κυβερνήσεων «σωτηρίας» τα προηγούμενα χρόνια.

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, από το 2000 έως και το 2011, έτσι κι αλλιώς είναι λειψά, αφού μεγάλο μέρος των εργατικών ατυχημάτων δεν δηλώνεται καν. Αποτυπώνουν όμως το μέγεθος του ζητήματος και δείχνουν την αξία και τη σημασία που έδιναν όλα αυτά τα χρόνια οι «σωτήρες της χώρας» στους ίδιους τους ανθρώπους της.

33.780 εργατικά ατυχήματα κατέγραψε μόνο το ΣΕΠΕ, τα χρόνια 2000-2005.

2.063 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που κατέγραψε το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ, από το 2000 έως το 2011. Τα στοιχεία όμως δεν είναι πλήρη. Είναι απλά ενδεικτικά.

Για τους θύτες όμως, όλα αυτά είναι… ψιλά γράμματα!

Χρήστος Τσαντής

εργάτρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s