13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας

Υποστηρίζοντας τις πρακτικές αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας σε ζητήματα υγείας:

Οι ευρωπαϊκές τάσεις και ο πρωτοπόρος ρόλος του Α.Π.Θ. στη χώρα.

Από τις 13 έως και τις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας. Η Συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Χανίων και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

 Ο τίτλος της Συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα είναι ο εξής:

 «Οι ομάδες αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας και η προαγωγή της αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας σε μεταβατικές εποχές στην Ευρώπη: Προκλήσεις και προοπτικές για τις ομάδες αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας και τους επαγγελματίες υγείας του πεδίου».

Στη 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 11 χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισραήλ, Νορβηγία, Φιλανδία).

Η βασική θεματική της συνάντησης αφορά στην αξιοποίηση των πρακτικών αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας στα ζητήματα υγείας, τις προοπτικές και τους κινδύνους σε μια μεταβατική εποχή σε όλη την Ευρώπη.

Συνάντηση για την προαγωγή της αυτοβοήθειαςΤο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση σε εθνικό επίπεδο που αξιοποιεί τη φιλοσοφία και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και των προβλημάτων υγείας. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργεί με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το τέλος του 2012 στα Χανιά και στην παρούσα φάση ξεκινά τη λειτουργία του στη Λάρισα.

Βασικός άξονας της μεθοδολογίας που διέπει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι η υποστήριξη των ομάδων και πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στο χώρο της υγείας με γνώμονα την ακηδεμόνευτη και αυτόνομη δράση τους.

 Οι επιμέρους θεματικές της συνάντησης είναι:

 – Ο ρόλος των Κέντρων Υποστήριξης των Ομάδων Αυτοβοήθειας-Αλληλοβοήθειας: Φιλοσοφία, Μεθοδολογία, Κίνδυνοι και Προοπτικές

 – Η υποστήριξη των ομάδων αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας και τα αναδυόμενα νέα κινήματα πολιτών στο χώρο της Υγείας: Όρια και Προοπτικές.

 – Παρουσίαση εθνικών αναφορών για την κατάσταση στο πεδίο των ομάδων αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας, των πρακτικών υποστήριξης των ομάδων και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ανά χώρα.

 – Παρουσίαση νέων μεθοδολογιών υποστήριξης ομάδων αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας.

 – Δυνατότητες και προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του πεδίου.

 – Σύγχρονη έρευνα για τις ομάδες αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας και τις μεθοδολογίες υποστήριξης των ομάδων αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας.

 Η διοργάνωση της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας συμπίπτει με την ανάπτυξη των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε τέσσερις πόλεις της χώρας. Η αξιοποίηση των πρακτικών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης που αποτελεί τη βάση της πρότασης των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, συνιστά μια εναλλακτική πρόταση στις ακολουθούμενες πολιτικές υγείας. Κατά συνέπεια προκύπτει η δυνατότητα διερεύνησης μεγαλύτερης αξιοποίησης αυτής της πρότασης στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

 Η συνάντηση απευθύνεται αποκλειστικά στους εκπροσώπους, εμπειρογνώμονες από κάθε χώρα, οι οποίοι είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή τα πρακτικά αυτής, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μαζί με οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

 Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, Δρ. Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ., Υπεύθυνος οργάνωσης 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας, τηλ. 6985128785

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s