Η γενιά των «neets» και η διαρροή εγκεφάλων

Οι «αόρατοι» νέοι και η μεγαλύτερη διαρροή επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο

100 χρόνια μετά

«Οι παλιές κυβερνήσεις με το πρόσχημα ότι το κεφάλαιο έχει ανάγκη ιδιαίτερων περιποιήσεων, για να μη φεύγει, ουδέποτε σκέφτηκαν την προστασία της εργατικής τάξης. Και το μεν κεφάλαιο δεν έφυγε. Έφυγαν όμως τα εργατικά χέρια, που αποτελούν τη δύναμη και την ισχύ του τόπου, όχι μόνο την οικονομική αλλά και την εθνική».

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους βουλευτές ο Γ. Καφαντάρης, εισηγητής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό εκ μέρους του κόμματος των Φιλελευθέρων, στις 14 Δεκέμβρη του 1914.

Ένας αιώνας μόνο μας χωρίζει!

100 χρόνια μετά, ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian με τίτλο: «Νέοι, προικισμένοι και Έλληνες. Η γενιά G – Η μεγαλύτερη διαρροή εγκεφάλων παγκοσμίως», ήρθε για να υπενθυμίσει την ακατάσχετη αιμορραγία, που συνεχίζεται χωρίς τελειωμό.

Μια χώρα προικισμένη από τη φύση και τη θέση της στη γεωγραφία, με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, μετρά ακόμα τις πληγές της και συνεχίζει να αποχαιρετά τα παιδιά της, που ξενιτεύονται – όσοι μπορούν – αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. 

Η γενιά των neets

ΣκίτσοΤο 2014 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, όπου και αποτυπώνεται μία νέα γενιά, στην παραγωγική ηλικία 18-34, η οποία είναι «αόρατη», και δεν καταγράφεται πουθενά.

Οι «neets», οι «αόρατοι» αυτοί νέοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, σε μεγάλο ποσοστό, στους διάφορους κοινωνικούς και κρατικούς θεσμούς, την ίδια στιγμή που βρίσκονται έξω από κάθε μέριμνα της πολιτείας. Η έρευνα του Πανεπιστήμιου Κρήτης, σε συνδυασμό με αντίστοιχες μελέτες του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, καταγράφει ακόμα την ένδειξη ότι είτε μιλάμε για «neets» είτε για νέους με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η πρώτη επιλογή παραμένει η ίδια: Μετανάστευση.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να σκεφθεί κανείς τα επακόλουθα εάν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση, εάν δεν αλλάξει ο πολιτικός σχεδιασμός για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Γεγονός που απαιτεί την αλλαγή προτεραιοτήτων στην κατάρτιση του σχεδιασμού, έτσι που να μπουν στην πρώτη σειρά τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, η ζωή των νέων ανθρώπων.

Πάνω από 200.000, κατά κύριο λόγο νέοι επιστήμονες, έφυγαν στα μνημονιακά χρόνια.

Τα νούμερα και οι αριθμοί δεν αποκαλύπτουν πάντα το σύνολο του δράματος. Θυμίζουν όμως, ότι αντίστοιχου μεγέθους μετακινήσεις είχαμε στα χρόνια που ακολουθούσαν τις πολεμικές συρράξεις, στα μετεμφυλιακά χρόνια ή στη διάρκεια της δικτατορίας, όπου μόνο στα χρόνια 1968-1972 (σύμφωνα με στοιχεία της χούντας) 486.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Αυτό και μόνο το στοιχείο θα έφτανε για να αποκαλύψει το βαθμό καταστροφής που έχει υποστεί η Ελλάδα, από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, που «με το πρόσχημα ότι το κεφάλαιο έχει ανάγκη ιδιαίτερων περιποιήσεων, για να μη φεύγει, ουδέποτε σκέφτηκαν την προστασία της εργατικής τάξης. Και το μεν κεφάλαιο δεν έφυγε. Έφυγαν όμως τα εργατικά χέρια, που αποτελούν τη δύναμη και την ισχύ του τόπου, όχι μόνο την οικονομική αλλά και την εθνική», όπως είχε πει ο Γ. Καφαντάρης το 1914. 

©Χρήστος Τσαντής, Μάης 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s