Συνεργάτες των Ναζί εγκαλούν τους Κρητικούς το 1941

Ο Αθηναϊκός Τύπος – ελεγχόμενος από τη λογοκρισία της Γερμανικής κατοχής – δημοσιεύει στις 29 Μαΐου του 1941 διάγγελμα του συνεργάτη των Ναζί «πρωθυπουργού» Τσολάκογλου, με το οποίο απευθύνεται στους Κρητικούς:

«Πληροφορήθηκα», λέει ο συνεργάτης των Ναζί, «ότι η συμπεριφορά σας προς τους Γερμανούς αιχμαλώτους (!!) δεν είναι η αρμόζουσα προς τη διεθνή νομιμότητα και τον πολιτισμό μας (!!)… Επειδή δε εσείς έχετε ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλοξενίας (!!) πρέπει να το επιδείξετε εις τους ανδρείους αντιπάλους, με όλη σας την καρδιά. Συμπεριφερθείτε ευγενώς», προστάζει προκλητικά ο διορισμένος, από τις κατοχικές αρχές «πρωθυπουργός»!

Διάγγελμα Τσολάκογλου προς τους ΚρητικούςΤο «Ελεύθερο Βήμα» δημοσιεύει στις 5 Ιουνίου του 1941 την είδηση ότι Κρήτες πολιτευτές είδαν τον «πρόεδρο της Κυβερνήσεως», μαζί με κάποιους αξιωματικούς, δηλώνοντας πως «αποδοκιμάζουν μετά αποτροπιασμού τις ωμότητες της Κρήτης (!!) προς τους Γερμανούς στρατιώτες».

Η εφημερίδα αναφέρει τα ονόματα των πολιτευτών που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία: Βασ. Μεϊμαράκης, Τσόντος Βάρδας, Ιωσήφ Κούνδουρος, Νικόλαος Τζερμιάς.

«Ο κ. πρόδρος της Κυβερνήσεως», συνεχίζει το δημοσίευμα «τους ευχαρίστησε για τα πατριωτικά τους αισθήματα… και τους συνέστησε να ασκήσουν την επίδρασή τους για να τηρήσουν οι Κρήτες απόλυτη νομιμοφροσύνη και τάξη παραδειγματική προς τις αρχές κατοχής του Άξονα».

συνεργάτες των Ναζί στην ΚρήτηΌσο για το είδος των «πατριωτικών αισθημάτων», για τα οποία μιλούσε ο συνεργάτης των Γερμανών Τσολάκογλου, είναι χαρακτηριστική η παρακάτω φωτογραφία…

Τον Αύγουστο του 1942 ο - διορισμένος από τους Ναζί - κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου επισκέφθηκε την Κρήτη. Πρώτη του ενέργεια ήταν να επισκεφθεί το μνημείο που είχαν ανεγείρει οι Γερμανοί στα Χανιά και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων.
Τον Αύγουστο του 1942 ο – διορισμένος από τους Ναζί – κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου επισκέφθηκε την Κρήτη. Πρώτη του ενέργεια ήταν να επισκεφθεί το μνημείο που είχαν ανεγείρει οι Γερμανοί στα Χανιά και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων.

Το βιολί του Ν. Σαριδάκη, το λαγούτο του Γ. Κουτσουρέλη, η φωνή του Κορονιωτάκη και η ψυχή του αδάμαστου Κρητικού λαού έδωσε την καλύτερη απάντηση, με τον αγώνα και με το τραγούδι της:

Χίτλερ, να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη,
ξαρμάτωτη την ηύρηκες κι έλειπαν τα παιδιά τση,
στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία,
μα πάλι πολεμήσανε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s