Η λίστα Λανγκάρντ, οι συγκρούσεις συμφερόντων και το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις!  

«Φωτιές» άναψε η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Μία αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου στην σύγκρουση συμφερόντων, την οποία θα προκαλούσε η συμμετοχή του κ. Αδ. Γεωργιάδη στην προκαταρκτική επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, προκάλεσε την αντίδραση του, έτσι ώστε να εξελιχθεί ο παρακάτω διάλογος:

Σκίτσο1Αδ. Γεωργιάδης: Για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, για να τελειώσει η πλάκα, η σύζυγός μου δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Ο προηγούμενος που το έγραψε είναι στα δικαστήρια από τη σύζυγό μου και ο ίδιος που το έγραψε σε δίκη μαζί μου ζήτησε συγγνώμη, για να την αποσύρω. Άρα να σταματήσει αυτή η πλάκα, γιατί παρατράβηξε. Στη λίστα Λαγκάρντ ήταν ο τέως σύζυγός της, πριν εγώ τη γνωρίσω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Η αναφορά μου, κύριε Γεωργιάδη, ήταν στη δική σας σύγκρουση συμφερόντων να συμμετέχετε στην προκαταρκτική επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία η σύζυγός σας είναι εγγεγραμμένη ως συνδεδεμένο πρόσωπο με το λογαριασμό του πρώην συζύγου της, στον οποίον υπάρχουν και καταγραφές ράβδων χρυσού. Ήμουν ακριβέστατη.

Σας το έχω πει ξανά και θα σας το πω και όσες ακόμα φορές χρειαστεί: Είχατε σύγκρουση συμφερόντων να συμμετέχετε και να επηρεάζετε αυτή την επιτροπή, από την οποία εξαρτάτο και η μεταχείριση και των καταθετών και των συνδεδεμένων προσώπων.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Απεφάνθη η Επιτροπή διά της πλειοψηφίας της.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Τώρα που πια δεν την επηρεάζετε, ενδεχομένως να αποκαλυφθούν και πράγματα τα οποία παρασιωπήθηκαν πάρα πολύ προσφυώς και από τα μέσα ενημέρωσης, που και αυτά είχαν πρόσωπα εντός της λίστας Λαγκάρντ.

«Συγκρούσεις… συμφερόντων»

Νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επαναφέρει καταγγελίες που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί:

μπομπαΥπάρχει τεράστια σύγκρουση συμφερόντων, αλλά δεν είναι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που απλήρωτοι επί 22 μήνες έδωσαν και δίνουν τον αγώνα. Υπάρχει τεράστια σύγκρουση συμφερόντων σε εκείνους οι οποίοι από τη μία έκλεισαν την ΕΡΤ και από την άλλη μεθόδευσαν τη μία μετά την άλλη τις απευθείας αναθέσεις σε διαφόρους ημετέρους.

Έχω εδώ, κυρία Πρόεδρε, μια ερώτηση που έκανα –παρέμεινε αναπάντητη- ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Φλεβάρη του 2014. Είναι μία ερώτηση που αφορά την ειδική διαχείριση. Δεν απαντήθηκε ποτέ. Ο ειδικός διαχειριστής έκανε απευθείας αναθέσεις με δυσθεώρητα ποσά στην εταιρεία «ΚΑΝΤΩΡ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ» –ας πούμε- με 58.500 ευρώ για την ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης. Και κάποιους τους ενόχλησε η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Ο ειδικός διαχειριστής, επίσης, ενοικίασε ολοκληρωμένο σύστημα μοντάζ ήχου και εικόνας για την παραγωγή του δελτίου ειδήσεων της ΔΤ -μιας ανύπαρκτης εταιρείας- στην εταιρεία TELMACO με 79.500 ευρώ. Ο ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ ανέθεσε υπηρεσίες φύλαξης κτηρίων, τέως ΕΡΤ3, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο του 2013 ύψους 59.464,35 ευρώ.

μαϊμούΕπίσης, ανέθεσε προμήθεια εξοπλισμού για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού και παροχή συναφών υπηρεσιών λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού στην εταιρεία «Εμμανουήλ Αγγελόπουλος και Σία ΕΕ» -«Τηλεοπτική ΕΕ»- από 16/7/2013 έως 15/10/2013, δηλαδή στη ΔΤ, το ανύπαρκτο μόρφωμα το οποίο ήλεγχε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Εάν είναι δυνατόν τηλεόραση υπό το Υπουργείο Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης! Και κάποιοι έχουν το θράσος να λένε ότι η νέα ΕΡΤ θα είναι κυβερνητική τηλεόραση! Γι’ αυτή, λοιπόν, την απευθείας ανάθεση, επίσης, δαπανήθηκαν 468.000 ευρώ.

 Ο ειδικός διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης στις 5/11/2013, επίσης, πήρε απόφαση να δοθούν 155.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στην εταιρεία «Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις» κατά το μήνα Ιούλιο για μίσθωση χώρου στούντιο για τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος για χρονικό διάστημα οχτώ ημερών. Είναι το περίφημο στούντιο συνιδιοκτησίας δύο εκ των μέσων ενημέρωσης της ιδιωτικής διαπλοκής.

Ποιος έχει τη σύγκρουση συμφερόντων; Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ; Ποιος, κύριοι και κυρίες, έδωσε στον κ. Γκίκα Μάναλη με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, σε άσχετο νομοσχέδιο, ασυλία για αυτές τις απευθείας διαχειριστικές πράξεις και απευθείας αναθέσεις; Ποιος του έδωσε το πράσινο φως για να πάει να γίνει Γενικός Διευθυντής σε ιδιωτική τράπεζα, ουσιαστικά απολαμβάνοντας την ασυλία με την κοινοβουλευτική βούλα;

Ποιος τολμά να μιλά για σύγκρουση συμφερόντων στους ανθρώπους αυτούς που είδαν είκοσι συναδέλφους τους να χάνουν τη ζωή τους σε αυτούς τους 22 μήνες;

Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ για τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αυτού του αγώνα και για τις οικογένειές τους, στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία σας –ξέρω ότι θα αφορά το ζήτημα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου- να υπάρξει μία πρόβλεψη. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής…

«Ανοίγουμε τα σχολεία που κλείσατε και κλείνουμε τα κολαστήρια που ανοίξατε»

…Εσείς, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, βάλατε το φίμωτρο στη δημοκρατία. Εμείς το αφαιρούμε. Εσείς κλείσατε σχολεία, στέλνοντας τους καθηγητές στη διαθεσιμότητα και ανοίξατε φυλακές. Εμείς με τα τελευταία νομοσχέδιά μας ανοίγουμε τα σχολεία που κλείσατε και κλείνουμε τις φυλακές και τα κολαστήρια που ανοίξατε. Εσείς πνίξατε τη μουσική και τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι. Εμείς θέλουμε να ξανακουστεί ελεύθερα η φωνή του και το δυνατό μήνυμά του, μέσω των ερτζιανών, να διασχίζει και πάλι τους αιθέρες.

Έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις και πρέπει να το θυμόμαστε: «Κανένα σύστημα δεν θα σας υποσχεθεί την ελευθερία σας. Δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα. Σας είπαν ψέματα. Μόνιμα θα διεκδικείτε όλο και περισσότερο αυτό που σας αρνούνται, βασιζόμενοι στην κούρασή σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα, με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι αντέξετε, θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά». Είναι μια κληρονομιά του Μάνου Χατζιδάκι στο όραμα του κάθε λαού που θέλει να έχει ελπίδα.

Αυτές, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, είναι μερικές από τις βασικές μας πολιτικές διαφορές. Ο ελληνικός λαός, δυστυχώς για εσάς, τις έχει αντιληφθεί.

(Από τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, 28/4/2015)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s