Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Μαΐου 2015
Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων παρουσιάζουν το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 (6-12μμ) το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα Χανιά. Οι προβολές πραγματοποιούνται στα πλαίσια της δράσης cine-Μαθήματα με την συνδρομή της Κινηματογραφικής Λέσχης cine-Ιστορίες.
2 ημέρες, 13 ταινίες, 642 λεπτά κινηματογραφικής προβολής
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΙΟΥ 2015
6:00-6:30 Χαίρε και πιεί ευ / Λένα Αθανασοπούλου
Σύμφωνα με έναν Oμηρικό μύθο ο Διόνυσος ταξιδεύει με το πλοίο του στη θάλασσα μεταφέροντας το δικό του αμπέλι. Στο ντοκιμαντέρ «ΧΑΙΡΕ ΚΑΙ ΠΙΕΙ ΕΥ» θα παρακολουθήσουμε μια περιήγηση σε οινοποιεία των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται η παραγωγή κρασιού με την μυθολογία, την ιστορία, τον τόπο, την οικογενειακή παράδοση, την μνήμη. Διακρίνεται μια ιερή σχέση του οινοποιού με το αμπέλι, τη γη, τον οίνο και ό,τι σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία το κρασί συμβολίζει. Πώς επιβιώνει ένας μύθος στο χρόνο και τι είναι αυτό το κρυφό για τον καθένα μας που αποκαλύπτει;
6:30-8:00 Η αρχαιολόγος / Κίμων Τσακίρης
Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η αρχαιολόγος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε.), το οποίο δύο τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.
http://www.dailymotion.com/video/x2izggr
8:00-8:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
8.15-8:32 Διώνη / Θάνος Ψυχογιός
Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την παράδοση και τη σχέση μας με αυτή. Η Διώνη, ένα νέο γυναικείο πολυφωνικό φωνητικό σχήμα, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να διατηρήσει τα πολυφωνικά ηπειρώτικα ακούσματα που απέκτησε βιωματικά και να δημιουργήσει έναν πιο σύγχρονο και προσωπικό τρόπο έκφρασης.
8:35-9:30 Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο / Κωστής Νταντινάκης
Ένα γυμνασιόπαιδο στην Ελλάδα του 1975 ανακαλύπτει τον Αρθούρο Ρεμπώ από ένα τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου, στον κύκλο τραγουδιών τους «Αθανασία». Αργότερα, το ενδιαφέρον του για το τρομερό παιδί της γαλλικής λογοτεχνίας δεν περιορίζεται στο έργο του, αλλά επεκτείνεται και στην πολυτάραχη ζωή του, με έμφαση στη σχέση του με τον ελληνικό χώρο: στην πρώτη περίοδο των περιπλανήσεων του ποιητή (1875-1876) με προορισμό την Ελλάδα, προκειμένου να εργαστεί σ’ ένα νησί «κάτω από τον όμορφο ουρανό του Αιγαίου» και στη μετέπειτα παραμονή του στην Κύπρο, όπου εργάστηκε αρχικά ως επιστάτης γαλλικής κατασκευαστικής εταιρίας σε λατομείο της επαρχίας Λάρνακας (Δεκέμβριος 1978 – Μάϊος 1879) και στη συνέχεια ως αρχιεργάτης στην κατασκευή της θερινής έπαυλης του Άγγλου κυβερνήτη στο Τρόοδος (Μάρτιος- Ιούλιος 1880).
9:30 – 9:57 Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά / Τάσος Μπιρσίμ
Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικά με τις θηριωδίες και βαρβαρότητες των Γερμανών ναζί σε βάρος κατοίκων σε χωριά στο Ρέθυμνο στη νότια Κρήτη στη διάρκεια της κατοχής. Οι θηριωδίες και η πυρπόληση των γυναικών έγινε στο χωριό Καλή Συκιά, όπου Γερμανοί ναζί συγκέντρωσαν τις γυναίκες και εκεί επέμεναν να τους μαρτυρήσουν τα κρησφύγετα των ανδρών τους. Όμως, καμία από τις γυναίκες δεν μαρτύρησε το παραμικρό. Μετά απ’ αυτό έβαλαν φωτιά στα σπίτια των γυναικών και τις πέταξαν ζωντανές στις φλόγες, όπου και βρήκαν φρικτό θάνατο. Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων αλλά και κατοίκων που έζησαν τα βάρβαρα αυτά γεγονότα το 1943, Περιγράφουν με τα πιο μελανά γράμματα τις σκηνές που έζησαν, βλέποντας τις γυναίκες να καίγονται ζωντανές μέσα στα φλεγόμενα σπίτια τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση μιας γυναίκας, που λέει μεταξύ των άλλων ότι «βουίζουν ακόμα στο χωριό αλλά και στ’ αφτιά των κατοίκων τα ουρλιαχτά των γυναικών που καιγόντουσαν ζωντανές». Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται επίσης πλάνα από τα καμένα σπίτια αλλά και άλλα τοπία που διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα από Γερμανούς ναζί σε βάρος των κατοίκων.
10:00 – 10:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
10:15 – 10:56 Αμαρτωλά κρανία; / Μανώλης Δημελλάς
Τρία εικοσάχρονα παιδιά από τα Σπόα Καρπάθου, δύο Μανώληδες κι ο Πάχος, κατηγορούνται για τη σκύλευση του πτώματος ενός Γερμανού πιλότου. Χαράματα της 4ης Νοεμβρίου 1943, τα στήνουν στα τρία μέτρα και τα τουφεκίζουν. Οι σφαίρες αφήνουν μια τρυπίτσα στο δόξα πατρί. Έπειτα τα πετούν όπως-όπως, μέσα στο λάκκο, που νωρίτερα οι Γερμανοί τα είχαν βάλει να σκάψουν. Οι καταδικασμένοι έμειναν εκεί εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, τα θύματα της πιο παράξενης ομερτά. Η ιστορία των τριών δυστυχισμένων πλασμάτων γίνεται σαραντάλεπτο ντοκιμαντέρ, μια αφορμή να δούμε τα μέσα μας, να κοιτάξουμε τα λατρεμένα μας στερεότυπα, που δένουν πισθάγκωνα όλες τις ασυνήθιστες εικόνες, και δεν αφήνουν ανάσα στο διαφορετικό. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ακόμα και μια μάνα να μην ξεθάβει το παιδί της;
10:56 – 12:00 Μίλαντ – Ο πλανήτης μου…
Ο Τζελανί παντρεύτηκε γυναίκα από διαφορετική φυλή. Για να μην τους σκοτώσουν, έφυγαν κρυφά από την πατρίδα τους. Με τα πόδια -με κάθε τρόπο- έφτασαν, μήνες μετά, σε ένα ποτάμι. Άλλοι, για να το περάσουν, πεθαίνουν· κι άλλοι μπαίνουν κολυμπώντας στην Ευρώπη. Όμως, στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα, βρέθηκαν -με τα παιδιά τους- άστεγοι κι αποκλεισμένοι χωρίς να μπορούν πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω. Η μόνη λύση είναι να φτάσουν παράνομα στη Γερμανία, λένε οι διακινητές. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να περάσει ολόκληρη η οικογένεια. Ο Τζελανί, αντιμέτωπος με αυτό το δίλημμα, πρέπει να αποφασίσει. Αν φύγει ένα από τα παιδιά ασυνόδευτο και φτάσει σώο, θα καταφέρει να τραβήξει κοντά του και την υπόλοιπη οικογένεια. Τα παιδιά του θα μάθουν με βίαιο τρόπο πώς βρίσκει κανείς τον πλανήτη του ή πώς τον στήνει εξαρχής. Και αν η Γερμανία είναι πραγματικά η λύση ή ένας νέος εφιάλτης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2015
6:00-6:45 Oppression / Μυρτώ Συμεωνίδου ,Νίκος Πανιεράκης
Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο αυξάνονται και οι δημοσιογράφοι καλούνται να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν μία κεντρική γραμμή ή αν θα τολμήσουν να τηρήσουν διαφορετική στάση. Αυτοί που τολμούν, ρισκάρουν όχι μόνο να απολυθούν ή να διωχθούν νομικά, αλλά ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα. To Oppression παρουσιάζει μόνο μερικά από τα εκατοντάδες περιστατικά που δείχνουν ότι ένα από τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ελευθεροτυπία.
6:45-8:00 Μάνα / Βάλερυ Κοντάκου
Πρωταγωνίστριες της ταινίας είναι οι μια παρέα από καλόγριες που είναι οι πρωτεργάτριες του Λυρείου Παιδικού Χωριού, που προσφέρει καταφύγιο σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά.
8:00-8:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ
8:15-9:00 Ολυμπία / Σταύρος Ψυλλάκης
Η Ολυμπία στα 33 της χρόνια και ήδη 3 μηνών έγκυος, μαθαίνει πως έχει καρκίνο στον πνεύμονα. Πρόκειται για σπάνιο και ξεχωριστό ιατρικό περιστατικό. Μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις και δυσκολίες, θα κρατηθεί το έμβρυο και θα γεννηθεί ένα υγιέστατο μωρό, ο Παναγιώτης. 4 μήνες μετά τον τοκετό και ενώ ο καρκίνος καλπάζει, με πρωτοβουλία του γιατρού της Ιάκωβου Άντζελ, θα μείνουμε για 4 μέρες κοντά στην Ολυμπία και την οικογένεια της, καταγράφοντας ότι μπορούσαμε και ότι η κατάσταση, μας επέτρεπε. Όλα ήταν πολύ δύσκολα….
9:00-9:56 Παράδοξη πατρίδα / Νίκος Ασλανίδης
«Παράδοξη πατρίδα», είναι το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη για τις παράδοξες καταστάσεις με τις οποίες φέρνει αντιμέτωπο τον άνθρωπο η ζωή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία μιας οικογένειας από το χωριό Πύργοι Εορδαίας, που έπεσε θύμα της θηριωδίας των Ναζί. «Μια συγκλονιστική ιστορία που για άλλη μια φορά μας αποκαλύπτει ότι τα πιο απίθανα σενάρια τα γράφει η ίδια η ζωή», δηλώνει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Νίκος Ασλανίδης. Η «Παράδοξη πατρίδα», θα προβληθεί στις 19 και 21 Μαρτίου στα πλαίσια του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
10:00-10:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ
10:15-10:55 Νανά / Lara Kristen
Το ντοκιμαντέρ Νανά είναι το πορτρέτο μιας εβδομηντάχρονης τρανς γυναίκας που ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός αφήγησης, παρατήρησης και προσωπικού της αρχειακού υλικού δίνει μια εικόνα του πολυτάραχου παρελθόντος της, αλλά και της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην ελληνική πραγματικότητα.
10:55 – 12:00 Ψ / Καλλιόπη Λεγάκη
Το ντοκιμαντέρ «Ψ» της Καλλιόπης Λεγάκη αποτελεί μια ανθρώπινη κινηματογραφική ματιά στο χώρο της ψυχικής υγείας μέσα από εξομολογήσεις ατόμων που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες.