Ερνέστο Τσε Γκεβάρα-Νίκος Καζαντζάκης

πεταλούδα«Η Ιδέα της Ουτοπίας στον Καζαντζάκη και στον Τσε Γκεβάρα». Αυτός είναι ο τίτλος της συζήτησης που θα διεξαχθεί στις 8 Μαΐου 2015 στο μακρινό Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική». Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος και η Marta Dios Sanz, μεταφράστρια έργων του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και ο Carlos Calica Ferrer, προσωπικός φίλος του Τσε.

Στο βίντεο του δελτίου ειδήσεων, του ΚρήτηTV, ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), μιλά για το Διεθνές Συνέδριο της Αργεντινής, αλλά και για την Έκθεση του Νίκου Καζαντζάκη που αφορούσε τις θηριωδίες των Ναζί στην κατοχή. Μιλά για την Ευρώπη, την οποία οραματιζόταν ο Νίκος Καζαντζάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «ήθελε μια Ευρώπη του πολιτισμού. Όχι την Ευρώπη του χρήματος. Η Ευρώπη σάπισε, έγραφε ο Καζαντζάκης και κατηγορούσε όλες τις οπισθοδρομικές ιδέες, τους εθνικισμούς και γι’ αυτό το λόγο ο Καζαντζάκης είναι κατά τη γνώμη μου πάντα επίκαιρος, όχι μόνο στην Κρήτη και την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως».

 

Το 2015 έχει οριστεί στη Λατινική Αμερική ως έτος Νίκου Καζαντζάκη και πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, την Εταιρεία Λογοτεχνών της Αργεντινής, την Πρεσβεία της Ελλάδας και τον Ελληνικό πολιτιστικό σύλλογο «Νόστος».

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνέδριου (7-8/5/2015) θα παρουσιαστούν ακόμα πολλές εισηγήσεις με τα εξής θέματα:

  • «Ο κόσμος της Οδύσσειας του Καζαντζάκη», από τον Δρ. Miguel Castillo Didier, Διευθυντή του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Χιλής.
  • «Ο Καζαντζάκης σήμερα» του Δρ. Hugo Bauza, προέδρου της Ακαδημίας Επιστημών της Αργεντινής.
  • «Το Συμπόσιο του Καζαντζάκη. Τα μηνύματα μιας κρυφής μαρτυρίας», από τον Δρ. Alberto Rubio.
  • «Ο Καζαντζάκης και ο λατινοαμερικανός αναγνώστης του», από τον Δρ. Antonio Las Heras (Ένωση Λογοτεχνών Αργεντινής.
  • «Ο κολομβιανός ποιητής Χόρχε Θαλαμέα και ο Νίκος Καζαντζάκης. Μια ανεξίτηλη φιλία», από τον κ. Ηλία Ηλιάδη, Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Κολομβία.
  • «Μερικές σκέψεις για τον Χριστόφορο Κολόμβο του Καζαντζάκη», από τον Δρ. Raul Lavalle (Καθολικό Πανεπιστήμιo Αργεντινής).
  • «Ο Καζαντζάκης και το επαναστατικό πνεύμα της Λατινικής Αμερικής», από την κα. Patricia Llamas, (Πανεπιστήμιο USAL, Αργεντινή).
  • «Θέατρο και χορός στο ποιητικό πλέγμα του Ζορμπά», από την κα Cristina Quiroga, Καθηγήτρια-ιστορικός, ερευνητής και θεατρολόγος.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s