Ο στοχαστής, η επιστήμη, ο ολοκληρωτισμός, η πρόοδος. Χόκινγκ, Πολάνυϊ, Μαίη

Από το βιβλίο: Ρόλο Μάιη «Υπαρξιακή Ψυχολογία»

Γουίλιαμ Έρνεστ Χόκινγκ:

«Έσχατη αυθεντία γιά κάθε στοχαστή, πρέπει να είναι η οπτική του• μια οπτική κερδισμένη από την επαφή του με την πραγματικότητα που λειτουργεί μέσα στα γεγονότα — γιατί μόνο εκεί θα τη βρει».

Μ. Πολάνυϊ:

«Ιδεώδες της επιστήμης παραμένει αυτό που ήταν και την εποχή του Λαπλάς: να αντικαταστήσει όλη την ανθρώπινη γνώση με μια ολοκληρωμένη γνώση των κινούμενων ατόμων. … Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία. Από εδώ πηγάζει ο επιστημονικός σκοταδισμός από τον οποίο πάσχουμε σήμερα. Γι’ αυτό διαστρεβλώσαμε την αντίληψη τον ανθρώπου και τον υποβιβάσαμε σε αναίσθητο αυτόματο ή σε συνονθύλευμα ορέξεων. Γι’ αυτό η επιστήμη μας αρνείται τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την προσωπική ευθύνη. Γι’ αυτό μπορούν και επικαλοΰνται την επιστήμη για να υποστηρίξουν τη βία του ολοκληρωτισμού. Γι’ αυτό η επιστήμη, όπως είπα και πριν, έγινε η μεγαλύτερη πηγή για τις σημερινές ολέθριες πλάνες…

…Το ζήτημα είναι: Μπορούμε ν’ απαλλαγούμε απ’ όλες αυτές τις φοβερές ανοησίες χωρίς να χάσουμε την ευεργετική καθοδήγηση που μας προσφέρει ακόμη η επιστήμη από ορισμένες απόψεις; Νομίζω πως είναι αφάνταστα δύσκολο…

Τα πράγματα όμως δε θα μείνουν έτσι. Θε έρθει ο καιρός που αυτές οι σκόρπιες προσπάθειες θα συνδυαστούν σ’ ένα συγκροτημένο κίνημα σκέψης, και τότε η πρόοδος θα είναι αστραπιαία».


Ρόλο Μαίη:

Ρόλο Μαίη«….Παραδέχομαι ότι παίρνω πολύ σοβαρά τους κινδύνους απανθρωποποίησης που ενεδρεύουν στις τάσεις της σύγχρονης επιστήμης: προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα της μηχανής, κατ’ εικόνα των τεχνικών με τις οποίες τον μελετάμε. Κι αυτή η τάση δεν είναι σφάλμα «επικίνδυνων» ανθρώπων ή «διεστραμμένων» σχολών- πρόκειται μάλλον για μια κρίση που μας προκαλεί η συγκεκριμένη Ιστορική μας κατάσταση.

Ο Καρλ Γιάσπερς, ψυχίατρος και υπαρξιστής φιλόσοφος, υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία απώλειας της αυτοσυνείδησής μας και είμαστε ίσως η τελευταία φάση του Ιστορικού Ανθρώπου.

Ο Γουίλιαμ Γουάιτ, στον «Οργανωτικό Άνθρωπο», επισημαίνει ότι εχθροί του σύγχρονου ατόμου μπορεί ν’ αποδειχτούν «κάποιοι πράοι ψυχοθεραπευτές που … κάνουν ό,τι κάνουν για να τον βοηθήσουν». Και εννοεί φυσικά την τάση να χρησιμοποιούμε τις κοινωνικές επιστήμες για να στηρίξουμε την κοινωνική ηθική κάποιας ιστορικής περιόδου- έτσι, ο τρόπος που βοηθάμε τους ανθρώπους μπορεί στην πραγματικότητα να τους κάνει να συμβιβάζονται και να οδηγεί προς την καταστροφή της ατομικότητας. Δε μπορούμε να παραμερίσουμε σαν αντιπνευματικές και αντιεπιστημονικές τις επιφυλάξεις αυτών των ανθρώπων. Αν το κάναμε, θα γινόμαστε όλοι μας σκοταδιστές. Είναι πολύ πιθανό να βοηθάμε το άτομο να προσαρμοστεί και να ευτυχήσει, με τίμημα την απώλεια της ύπαρξής του…».

Ρόλο Μαίη βιογραφικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s