«Δον Καμίλο», από το Σύλλογο Πολιτιστική Αργολική Πρόταση

Δον Καμίλο

Τότε και τώρα-Ένα σύντομο σχόλιο

Τη ιδιαίτερα επίκαιρη σάτιρα του Σωτήρη Πατατζή θα παρουσιάσει μέσα στο Μάρτη ο Σύλλογος Πολιτιστική Αργολική Πρόταση. Ο Δον Καμίλο του Σωτήρη Πατατζή αποτελεί διασκευή του έργου του Ιταλού συγγραφέα Τζοβανίνο Γκουαρέσκι.

Χρονικό πλαίσιο αποτελεί η μεταπολεμική Ιταλία, το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της εποχής. Υπάρχουν όμως ισχυρές αναλογίες με όσα σήμερα ζούμε στην Ελλάδα, καθώς η Ιταλική πολιτική και κοινωνική ζωή ήταν τότε γεμάτη από τις ραδιουργίες και τις προβοκάτσιες της Ιταλικής δεξιάς, η οποία προσπαθούσε, με τη συμβολή των υψηλά ιστάμενων του καθολικού κλήρου, να πετύχει την μείωση της δύναμης της Αριστεράς, των ιδεών αλλά και των θέσεων που κατακτούσε έπειτα από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Ο σκύλος του κομμουνιστή δήμαρχου, που γαβγίζει και δεν αφήνει να γίνει το… θαύμα, οι κότες που τελικά δεν γέννησαν τα αυγά με το σήμα της Χριστιανοδημοκρατίας με συνέπεια την ήττα του δεξιού υποψήφιου στις τοπικές εκλογές, τα χτυπήματα «κάτω από τη μέση» των πολιτικών αντιπάλων, ο έρωτας των νέων κάθε εποχής, οι «ανίερες συμμαχίες», η προπαγάνδα της υποταγής και της συμμόρφωσης, οι εκβιασμοί και ο φόβος, η ζωή με τις αντιφάσεις, τις αντιθέσεις της αλλά και με τη δύναμη των ανθρώπων να την αλλάζουν κατά πως επιθυμούν, όταν παίρνουν την απόφασή τους, δημιουργούν ένα σκηνικό, όπου το κωμικό στοιχείο ανταμώνει τον φιλοσοφικό στοχασμό και την αναζήτηση.

Το έργο φυσικά δεν αφήνει καμιά πτέρυγα της επίσημης πολιτικής σκηνής εκτός κριτικής και σάτιρας. Διατηρεί την επικαιρότητά του, πέρα από την εποχή του, όπως ακριβώς κάθε γνήσια, αυθεντική πολιτιστική δημιουργία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s