Απόσπασμα από το βίντεο του μαθητή Μανώλη Σ. για το βιβλίο: «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης»

Ολόκληρο το βίντεο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το 9ο και 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στις 30 Μάη του 2014 στο καφέ «Ενετικό», για την παρουσίαση της νουβέλας του Χρήστου Τσαντή.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα αποσπάσματα από ομάδες μαθητών, με θεατρική και μουσική απόδοση, ενώ η δημοσιογραφική ομάδα συζήτησε με το συγγραφέα και τους φίλους του βιβλίου.

Μικρό απόσπασμα από τη ομιλία για την παρουσίαση του βιβλίου

Χρήστος Τσαντής - Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης
Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της ανζήτησης

Η Σοφία Κανάκη, φιλόλογος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ηρακλείου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη είπε, ανάμεσα στα άλλα, μιλώντας για το βιβλίο: «Το βιωματικό υλικό χρειάζεται τη συνεργασία της τέχνης με τη ζωή, μα και της φαντασίας τη μαγεία, το φως το ιδεολογικό και της αλήθειας την πνοή, θα πει η Διδώ Σωτηρίου. Χρειάζεται τη δύναμη ν’ ανεβαίνεις στο ύψος εκείνο απ’ όπου μπορείς να διακρίνεις το πλάτος και το βάθος της ζωής και της ανθρώπινης μοίρας. Αν το κατάφερε αυτό ο συγγραφέας, θα το δείξει ο χρόνος, ο μόνος αξιόπιστος, με αντικειμενικά κριτήρια, κριτής. Αυτό που έχει αξία για μας, τους φίλους του Ν.Κ είναι πως νέοι άνθρωποι, όπως ο Χρήστος Τσαντής, επιστήμονες κάθε ειδικότητας εξακολουθούν να διαβάζουν, να μελετούν το έργο του Κρητικού συγγραφέα και να εμπνέονται από τις ιδέες και τη βαθιά σκέψη του. Να σκύβουν με σοβαρότητα και συμπάθεια, για ν’ αφουγκραστούν τις βαθύτερες φωνές του. Να συγκινούνται από το δημιουργικό πάθος του και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει τη ζωή, που είναι μοναδικός.
Κι αυτό το βύθισμα γίνεται το κίνητρο, για να αποδεσμευθούν οι δημιουργικές δυνάμεις, που κρύβονται μέσα στον κάθε λογοτέχνη και τον ωθούν στην πράξη.

ροδοΑξία για μας έχει η διαδρομή, ο αγώνας κι η αγωνία του να συλλάβει νοήματα, ν’αποτολμήσει απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα του Ν.Κ, που πάντα απασχολούσαν τον άνθρωπο. Να σημαδέψει τα χνάρια της αιματηρής του πορείας, να τα αφομοιώσει δημιουργικά και να ανασυνθέσει τη δική του πραγματικότητα. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Γιατί η σκέψη του Ν.Κ είναι περίπλοκη, ο φιλοσοφικός στοχασμός του πολυσήμαντος. Είναι ένας κόσμος σύνθετος, πνευματικός, που δεν προσφέρεται σε βολικές αναγνώσεις.
Από αυτή την οπτική το εγχείρημα του κ. Τσαντή είναι αξιέπαινο για την Εταιρεία.
Κατάφερε να προσεγγίσει το Ν.Κ έτσι, που μπορεί μόνο να τον προσεγγίσει κανείς.
Με την καρδιά . Όχι με το νου. Κι όχι μόνο το Ν.Κ αλλά και τον Σαιντ Εξυπερύ. Κατάφερε ν’ αποδείξει, προβάλλοντας την πανανθρώπινη διάσταση του έργου τους, πως τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, παρά τις όποιες διαφορές τους, και μάλιστα με πολλούς τρόπους, υπερβαίνοντας τοπικά και χρονικά όρια και σύνορα. Και όχι μόνο συναντώνται, αλλά και δικαιώνονται ταυτόχρονα, αφού το έργο τους εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ανθρώπινη σκέψη.

Οι αγωνιζόμενοι ήρωες του Ν.Κ γίνονται οι δικοί του ήρωες. Ο αιώνιος αναζητητής κι ανικανοποίητος ταξιδευτής, πυξίδα στη δική του προσωπική αναζήτηση, σμίγει με την ονειροπόληση του Σαίντ Εξυπερύ σε μια κοινή προσπάθεια, σ’ έναν πόλεμο μ’ έναν άλλο κατακτητή, που έχομε μέσα μας: την κακία , την άγνοια, το φόβο, τις λαμπερές και ψεύτικες ιδέες, τα είδωλα. Σ’ έναν κοινό αγώνα, σ’ έναν ανήφορο για την εύρεση των χαμένων αξιών, της αλήθειας, της αγάπης, της ουσίας της ζωής. Πάει να πει της λύτρωσης. Σε μια πάλη κοινή, αέναη για έναν κόσμο, όπου ο φανατισμός δε θα στραγγαλίζει κάθε μέρα τη λογική και η δύναμη δε θα δολοφονεί τη δικαιοσύνη.

Όταν μάλιστα το αποτέλεσμα είναι και εργαλείο εκπαίδευσης και βοηθεί τους μαθητές να γνωρίσουν το μεγάλο στοχαστή λογοτέχνη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους, μέσα από την ταύτισή τους με τους ήρωες του, παίζοντας κι όχι με την από καθέδρας διδασκαλία, τότε η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη για τη Διεθνή Εταιρεία.
Γιατί έτσι, με τρόπο ουσιαστικό, προβάλλεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και πραγματώνεται ο σκοπός της να συμβάλλει στην κατανόησή του και ο στόχος της να φέρει όσο πιο πολλούς νέους κοντά στο συγγραφέα.

Οι νέοι είναι αυτοί που θα κρατήσουν ζωντανό το έργο του, μέσα στο χρόνο, και θα βρίσκουν πάντα τρόπους να αποκαλύπτουν το βάθος των ιδεών του», είπε κλείνοντας την παρέμβασή της η Σοφία Κανάκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s