Η Πάτρα στη γερμανική κατοχή

Συζήτηση στην Άνω Πόλη

Η Λαϊκή Συνέλευση της Άνω Πόλης στην Πάτρα είναι μία από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συσπείρωσης που δημιουργήθηκαν από τα κάτω στη διάρκεια της κρίσης. Η δράση και ο ρόλος της όμως δεν περιορίζεται σε ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση. Γ. Μόσχος

Σ’ αυτό το πλαίσιο διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με εισηγητή τον ιστορικό-ερευνητή Γιώργο Μόσχο και θέμα: «Η Πάτρα στη γερμανική κατοχή».

Στην εκδήλωση θα προβληθεί σπάνιο αρχειακό υλικό που περιλαμβάνει: Την ανάδειξη των γεωγραφικών σημείων της Πάτρας, που είχαν ιστορική σημασία εκείνη την εποχή, την αποκάλυψη του ρόλου των εγχώριων συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων, καθώς και το οδοιπορικό της γέννησης και την εξέλιξης της αντίστασης στην Πάτρα.

ΠάτραΠρόσφατα εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Γιώργου Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» (εκδόσεις Γιάννης Πικραμένος), το οποίο αποτελεί οδοιπορικό αιματηρής μνήμης στις φυλακές και στα άγνωστα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων ομήρων της Πάτρας.

Το βιβλίο του Γιώργου Μόσχου είναι μία κραυγή διαμαρτυρίας πατριωτών κατά της αμαύρωσης του Πολιτισμού μας στον εικοστό αιώνα από το ναζιστικό τέρας, που και σήμερα, στον εικοστό πρώτο αιώνα, με κοινοβουλευτικό μανδύα βγάζει θρασύτατα την γλώσσα του, γιατί η Πολιτεία μετά την απελευθέρωση από την ναζιστική Κατοχή δεν φρόντισε να διατηρήσει οξυμένη την θύμηση των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν ατιμώρητα έως τις μέρες μας.

Είναι προσφορά στην ανάπαυση της ψυχής των ΕΠΟΝιτών και των όσων αγωνιστών έπεσαν από γερμανικά πυρά την ώρα του καθήκοντος, τις παγωμένες νύχτες της Πάτρας, αφήνοντας μισό το αντιφασιστικό σύνθημα που έγραφαν στον τοίχο. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Μόσχου, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τα πλήρη στοιχεία ονομάτων των αμάχων που πρόσφεραν τη ζωή τους κατά τις ημέρες των μαχών της απελευθέρωσης της πόλης, αλλά και γραπτές αναφορές των πρωταγωνιστών των ημερών και μετά από αυτές, όπως της Γρίβα, της Κακού, του Κοντόγκωνα, του Κένταυρου, του Ζησιάδη, του Ερενστρώλε, αλλά και του ίδιου του Κουρκουλάκου που αυτοεπιγράφεται ως αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, αξιωματικών του και πολλών άλων. Κι ακόμη, στα στερνά του βίου του Πατρινός ταγματασφαλίτης μιλά και χαρακτηρίζει με υποτιμητικά επίθετα τον συνταγματάρχη Κουρκουλάκο, μέγα συνεργάτη των ναζί τότε και αργότερα της δικτατορίας των επίορκων συνταγματαρχών του 1967, που τον διόρισε διοικητή της «Αγροτικής Τραπέζης» με εντολή του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο οποίος διετέλεσε αξιωματικός Α2 του ευζωνικού Συντάγματος Πάτρας. Γιώργος Μόσχος_0001Ο φόνος του Ελπιδοφόρου, αφηγήσεις κρατουμένων, εκτελέσεις αγωνιστών του ΚΚΕ που πρωτοστατούν στην Αντίσταση, αποκαλύψεις για τα εγκλήματα στο Αγρίνιο και στα Καλύβια και πολλά άλλα προερχόμενα από δημοτικά και ιδιωτικά Αρχεία βρίσκονται ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου, που είναι παρακαταθήκη για την πόλη, αφιερωμένο στον αντιφασιστικό αγώνα… Διαχρονικό και επίκαιρο στις μέρες μας! Γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης: «Κίνημα χωρίς μνήμη, είναι κίνημα χωρίς προοπτική».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s