ΣΤΟΠ στη Ληστεία

Το Δ΄ Ράιχ ζηλεύει τη… «δόξα» του Γ΄

19 Ιουνίου 1941-Αρπαγή Χρυσού, Ασημιού και κοσμημάτων από την Κρήτη

Τηλεγράφημα του Έμπερχαρντ Φον Κίνσμπεργκ, προϊσταμένου του ειδικού αποσπάσματος*

προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ Γιόακιμ Φον Ρίμπεντρομπ.

«Τα εκατό περίπου κιλά χρυσός και τα είκοσι πέντε κιλά ασήμι σε κέρματα, καθώς και έξι κιβώτια κοσμήματα του ελληνικού εθνικού αμυντικού εράνου που βρέθηκαν από το ειδικό απόσπασμα του Υπουργείου Εξωτερικών στις 5 Ιούνη στο Ηράκλειο αποστάλθηκαν από μένα σήμερα με αεροπλάνο στην Αθήνα, για να παραδοθούν στον πρέσβη Άλτενμπουργκ».

*Το ειδικό απόσπασμα είχε κύριο καθήκον να κατάσχει τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών των κατεχόμενων χωρών. Ασχολήθηκε επίσης με την αρπαγή έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων αξίας.

Πάσα ομοιότητα με τη σημερινή τακτική της Γερμανικής κυβέρνησης ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας!! Γιατί η σημερινή τακτική της Γερμανικής κυβέρνησης είναι ακόμα χειρότερη, καθώς χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους με δημοκρατικό μανδύα.
Και τότε στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν Γερμανοτσολιάδες, συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, καλλιεργώντας το φόβο, το ραγιαδισμό, την υποταγή. Και σήμερα… και σήμερα…

Φώτο από το βιβλίο του Βασ. Μαθιόπουλου
Φώτο από το βιβλίο του Βασ. Μαθιόπουλου «Εικόνες Κατοχής. Φωτογραφικές μαρτυρίες από τα γερμανικά αρχεία», εκδόσεις Ερμής. Η λεζάντα που συνοδεύει την φωτογραφία γράφει: «Ο Λιστ ποζάρει μπροστά στο φακό για να έχει ενθύμιο από τις μέρες που η 12η Στρατιά του νικούσε στη Βαλκανική εκστρατεία. Η στρατιά εκείνη διαλύθηκε λίγο αργότερα στο Ανατολικό μέτωπο. Σχεδόν κάθε Γερμανός που πατούσε στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα ήθελε ν’ ανέβει στην Ακρόπολη, γιατί κάτι είχε ακούσει για τον Παρθενώνα. Και αρκετοί ήξεραν από ποιόν πολιτισμό πήγασαν τα μοναδικά αυτά οικοδομήματα. Αλλά ποτέ δε συνειδητοποίησαν, οι περισσότεροι, πως τα αθάνατα αριστουργήματα του Φειδία και του Ικτίνου δεν ακτινοβολούν μόνο τη λάμψη του ελλληνικού ήλιου που οι ακτίνες τους αντανακλούν πάνω στους κίονες με το πεντελικό μάρμαρο, αλλά και από το αθάνατο ελληνικό πνεύμα με το οποίο εκφράζονται η λευτεριά και η δημοκρατία. Και ο ναζισμός μισούσε το ελληνικό πνεύμα, που φώτιζε το δικό του πηχτό σκοτάδι».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s