Οι διαπραγματεύσεις και ο μονόδρομος

Ή
ο «μονόδρομος» που τελικά έχει εναλλακτικές διαδρομές!

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Μια κυβέρνηση που, καλά-καλά, δεν έχει ακόμα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πιέζεται έτσι ώστε να ξεχάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να γράψει στα παλιότερα των υποδημάτων της τη ψήφο των πολιτών, που της έδωσαν ξεκάθαρη εντολή εφαρμογής του προγράμματός της.

Φώτο Χρήστος Τσαντής
Φώτο Χρήστος Τσαντής

Όσα έχουν γίνει, από την 25η Ιανουαρίου, αναδεικνύουν το βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα η κυβερνητική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Αν.Ελ. ψηφίστηκε από το 41%. Τα κόμματα που αρνούνται τη μνημονιακή πολιτική, από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες, συγκέντρωσαν τη μεγάλη πλειοψηφία των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Η στρατηγική του φόβου με Γερμανική σφραγίδα;

Με την εξαγγελία της συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα που συνεργάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο σήμερα, ξεκίνησε ένα μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους (ιδιαίτερα φιλικούς προς τη πολιτική της Γερμανίας), που καλλιεργούσαν το φόβο και την τρομοκρατία, αποκαλύπτοντας μία «τυχαία»(?) ταύτιση με την εκστρατεία του φόβου, που ξεδίπλωσε στην προεκλογική περίοδο η ηγετική ομάδα του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.

Ακολούθησε το πρωτοφανές:
ΠρωτοσέλιδαΜια κυβέρνηση που, καλά-καλά, δεν έχει ακόμα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πιέζεται έτσι ώστε να ξεχάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να γράψει στα παλιότερα των υποδημάτων της τη ψήφο των πολιτών που της έδωσαν ξεκάθαρη εντολή εφαρμογής του προγράμματός της.
Παράλληλα εντάθηκαν οι πιέσεις, τα εκβιαστικά ρεπορτάζ, οι εξωφρενικοί εκβιασμοί απέναντι σε μία ανεξάρτητη χώρα, με σκοπό να υποκύψει άμεσα και χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Η συμπεριφορά αποικιοκράτη που έδειξε ο υπεύθυνος του Eurogroup στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών δείχνει το επίπεδο στο οποίο είχαν κατρακυλήσει ακόμα και οι διπλωματικές σχέσεις, οι διεθνείς επαφές, υπό την ηγεσία του δίδυμου των κ. Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο αρμόδιος του Eurogroup δεν μπορούσε ούτε καν να διανοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να συναντηθεί με κάποιον πολιτικό από την Ελλάδα που να ορθώσει ανάστημα και να του πει το αυτονόητο. Για αυτό και η αντίδρασή του ξέφυγε από το μέτρο τσαλακώνοντας το ίδιο το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν ακούγονται παράδοξα τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, τα οποία έδειξαν ότι:
-6 στους 10 Έλληνες και περισσότεροι από τους μισούς Ισπανούς, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξήχθησαν στις αρχές του χρόνου, δεν εμπιστεύονται πλέον την Ε.Ε.
-66% των κατοίκων του συνόλου των χωρών της Ε.Ε. θεωρούν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, ενώ στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 86%.

Εκτεθειμένη η ηγετική ομάδα της προηγούμενης κυβέρνησης

ΒενιζέλοςΗ αναδίπλωση πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών κρατών, αφού το σενάριο του φόβου δεν πιάνει πλέον, φέρνει στο φως τις τεράστιες ευθύνες της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως δεν διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά ούτε σε μία στιγμή.
Η κατάρρευση της φοβικής καταστροφολογίας, στην οποία τόσα πολλά είχαν επενδύσει οι επικεφαλής της προηγούμενης κυβέρνησης τούς φέρνει σήμερα αντιμέτωπους με τα τεράστια ερωτήματα των ανθρώπων που τους είχαν εμπιστευθεί, καθώς φαίνεται ότι, τελικά, ο μονόδρομος που επικαλούνταν δεν ήταν και τόσο μονόδρομος τελικά!

©Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s