Μηνύματα με σημασία

Οικονομολόγοι και πολιτικοί παράγοντες από το εξωτερικό μιλούν για την κρίση στην Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ξεχωρίσαμε, ανάμεσα στα άλλα, κάποιες από τις δηλώσεις της Γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, του Μαρκ Μαζάουερ, του Πωλ Κρούγκμαν, του Εμανουέλ Τοντ, του Τζόζεφ Στίνγλιτς, του Ζεράρ Φιλός και του Στήβεν Γιάκομπσεν, που έχουν μία – κατά τη γνώμη μας – ιδιαίτερη σημασία.

Ο πολιτικός «κίνδυνος»

ποντέμοςLes Echos, Οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας:
«Το 2015 τα μεγάλα προβλήματα για τις χρηματαγορές δεν είναι η ενίσχυση του δολαρίου, η πτώση της τιμής του πετρελαίου ή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος που συνδέεται με τις εκλογές που θα γίνουν σε αρκετές χώρες».

Το οικονομικό τραύμα της Ελλάδας και οι εκλογές

Μαρκ Μαζάουερ, ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia: «Το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από το (εκλογικό) αποτέλεσμα στην Ελλάδα βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: το οικονομικό τραύμα από την κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα καταστρέφει την κοινωνία. Με την ανεργία των νέων πάνω από το 50%, μια ολόκληρη γενιά οδηγείται στον αποκλεισμό. Την ίδια ώρα, η ιδέα του κοινού καλού θυσιάζεται μέσα από εξαναγκαστικές πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων, με ορατό το ενδεχόμενο της οικολογικής καταστροφής. Αυτή η εμπειρία της λιτότητας και ο αντίκτυπός της ένωσε μαζί διαφορετικές τάξεις και ηλικίες», (όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα»).

Η Ελλάδα έζησε έναν οικονομικό και ανθρωπιστικό εφιάλτη

Πωλ Κρούγκμαν (Νομπελίστας οικονομολόγος) : «Δυο χρόνια μετά από την επιβολή των μέτρων στην Ελλάδα, που οδήγησαν σε έναν οικονομικό και ανθρωπιστικό εφιάλτη, το ΔΝΤ προσπάθησε να βρει άλλα ιστορικά παραδείγματα που να μοιάζουν με την περίπτωση της Ελλάδας και δεν βρήκε κανένα».

Η Γερμανική Ευρώπη

Εμανουέλ Τοντ, Γάλλος κοινωνιολόγος και ιστορικός:
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι ο κόσμος της ισονομίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Ευρώπη έχει πάρει τη μορφή μιας αυτοκρατορίας, η οποία έχει στον πυρήνα της μόνο μία χώρα, τη Γερμανία της Μέρκελ. Υπάρχει μια λανθάνουσα αντιδημοκρατική τάση παντού. Πρόκειται για μια Γερμανική Ευρώπη, μια ολιγαρχική Ευρώπη».

Να αγνοηθεί η λιτότητα

Στήβεν Γιάκομπσεν (οικονομολόγος και επικεφαλής επενδύσεων στη Saxo Bank) : «Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Η εντολή που δόθηκε είναι να αγνοηθεί η λιτότητα».

Η αποτυχία της Ελληνικής «συνταγής» και στη Γαλλία

Σκίτσο3
Σκίτσο από τα «ΑντιΤετράδια της εκπαίδευσης»

Ζεράρ Φιλός, βουλευτής του Γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος του Φρ. Ολάντ, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του κόμματος (δήλωση στα «Επίκαιρα») : «Η Γαλλία είναι μια μεγάλη δύναμη που, αν ήθελε, θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της Ευρώπης. Αντί γι’ αυτό παραδόθηκε στη Γερμανία χωρίς καν να δώσει την παραμικρή μάχη. Η δικαιολογία που προβάλλει ο Ολάντ είναι ότι το χρέος μας ήταν πολύ μεγάλο, ότι τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν και γι’ αυτό πρέπει δήθεν να εφαρμόσουμε πολιτική λιτότητας. Τι πέτυχε όμως μέχρι τώρα ο Ολάντ, θέλοντας να μειώσει το έλλειμμα; Τορπίλισε την οικονομία και αύξησε το χρέος. Όπως και αλλού στην Ευρώπη, παραδόθηκε στις απαιτήσεις των τραπεζιτών».

Πότε μπορεί να εξυπηρετηθεί το χρέος

Τζόζεφ Στίνγλιτς (Νομπελίστας οικονομολόγος, απόσπασμα από επιστολή του στους Financial Times, που δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» ) :
«Η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει το χρέος μόνον όταν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s