Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το γεφύρι που άντεξε στις βόμβες αλλά λύγισε στη μνημονιακή καταιγίδα

Καμία από τις εκκλήσεις των φορέων της περιοχής

δεν εισακούστηκε τα προηγούμενα χρόνια

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Η Περιφέρεια Ηπείρου και οι τοπικοί φορείς είχαν προειδοποιήσει, για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε το Γεφύρι της Πλάκας, εδώ και χρόνια.

Η Εφορεία Τοπικών Μνημείων της περιοχής ανέφερε ότι η τελευταία φορά που έγιναν έργα συντήρησης ήταν το μακρινό 1998.

«Το γεφύρι της Πλάκας δεν έπεσε από την ορμή του νερού. Λίγο παραπάνω στον Άραχθο βρίσκεται το γεφύρι του Παπαστάθη, που χτίστηκε το 1742 και το γεφύρι της Πολυτσάς, της ίδιας εποχής με το γεφύρι της Πλάκας, που άντεξαν, παρότι είχαν μεσόβαθρα μέσα στο ποτάμι. Το γεφύρι της Πλάκας έπεσε από την εγκατάλειψη».

Αυτά είπε ο κ. Σπύρος Μαντάς, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών στην εφημερίδα «Καθημερινή», γεμάτος «οργή και θλίψη για την κατάρρευση του μοναδικού αυτού μνημείου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

αναστύλωσηΕδώ και χρόνια προειδοποιούσαν οι φορείς της περιοχής. Υπήρξαν συνεχείς εκκλήσεις, από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων Ηπείρου, καθώς και από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών και από πολλούς ακόμα φορείς, για την ανάγκη συντήρησης του.

Η εγκατάλειψη των ιστορικών-αρχαιολογικών μνημείων της πατρίδας μας αποδείχθηκε πιο καταστροφική από τις βόμβες των αεροπλάνων της ναζιστικής Γερμανίας.

Το γεφύρι της Πλάκας άντεξε στις βόμβες, τις οποίες δέχθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λύγισε όμως στη μνημονιακή καταιγίδα.

Το Γεφύρι-Σύμβολο, δεν είχε θέση στη λίστα προτεραιοτήτων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Κανένα κονδύλι δεν εγκρίθηκε για τη συντήρησή του.

Το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, αποτελούσε και το ιστορικό σύνορο της Ελλάδας με την σκλαβωμένη Ήπειρο επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αποτέλεσε το σύμβολο της (σφαγιασμένης τελικά) εθνικής συμφιλίωσης, καθώς εκεί υπογράφηκε το σύμφωνο Πλάκας-Μυρόφιλλου, για την κοινή δράση ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ το 1944.

Το γκρεμισμένο Γεφύρι της Πλάκας συμβολίζει το έργο της κατεδάφισης της εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού.
Στο χέρι μας είναι να το αναστυλώσουμε…

©Χρήστος Τσαντής, Φλεβάρης 2015

για το γεφύρι της ΠλάκαςΠηγή εγγράφου: Μαίρη Καμπουράκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: