Μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια

Βήματα μπροστά

Με μεγάλα ποσοστά ο ελληνικός λαός στις εκλογές έδωσε την πλειοψηφία σε δυνάμεις που έχουν δεσμευτεί για την ακύρωση των συμφωνιών και την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων. Μάλιστα αυτή τη νίκη τους τα δύο κόμματα, την πέτυχαν μέσα σε συνθήκες διεθνών παρεμβάσεων, που αγγίζουν και τα όρια της ασέβειας απέναντι στη λαϊκή κυριαρχία και την ανεξαρτησία ενός κυρίαρχου και ελεύθερου κράτους.
Συνηθισμένοι οι επιτελείς της γερμανικής ευρωζώνης να απευθύνονται σε οσφυοκάμπτες πιστέψαν πως θα μπορέσουν να επιβάλλουν τις θέσεις τους. Στο πλάι τους όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ξεδιπλώνανε (σε συνεργασία;) με τα τότε κυβερνητικά στελέχη την εκστρατεία του φόβου. Απέτυχαν για άλλη μια φορά. Ο λαός ψήφισε με σαφήνεια καταγγέλλοντας συμφωνίες και δεσμεύσεις, για τις οποίες ποτέ δεν ρωτήθηκε.

Τα ελλείμματα δημοκρατίας στην Γερμανική (Ευρωπαϊκή) Ένωση
και η υποκρισία των εγχώριων συνεργατών της

Εκλογικό ποσοστόΤο εκλογικό αποτέλεσμα δεσμεύει τη νέα κυβέρνηση να κινηθεί αποφασιστικά και με σταθερότητα στο δρόμο της ακύρωσης των συμφωνιών και των δεσμεύσεων Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα περίμενε κανείς μια διαφορετική δημοκρατική κουλτούρα από τη γερμανική κυβέρνηση. Θα περίμενε κανείς σεβασμό απέναντι σε μία χώρα που μάτωσε, ουσιαστικά, για να σωθεί η κερδοφορία των γερμανικών εξαγωγικών ομίλων. Θα περίμενε κανείς ένα ανοιχτό κάλεσμα στο νέο πρωθυπουργό της χώρας μας, για να συζητήσουν από την αρχή και χωρίς προαπαιτούμενα το τρόπο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδα μας. Θα περίμενε κανείς σεβασμό από μία χώρα που ακόμα χρωστάει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις.
Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης προδίδει τον πανικό της μπροστά στο ενδεχόμενο να εξαπλωθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη, με ένα ντόμινο πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών που θα αμφισβητήσουν την νεοφιλελεύθερη, αδιέξοδη, πολιτική των μνημονίων.
Η Ελλάδα έχει τον τρόπο να διαπραγματευτεί, γιατί έχει κρίσιμο ρόλο η θέση της συνολικά για την ευρωζώνη. Έχει τα δικά της σημαντικά διαπραγματευτικά ατού και τα όπλα της σε αυτή τη μάχη. Και κυρίως φαίνεται πως, έπειτα από πολλά χρόνια διαθέτει μια ηγεσία, η οποία δείχνει αποφασισμένη να δώσει αυτή τη μάχη, για την οποία ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό.

Η λαϊκή παρέμβαση-καταλύτης των εξελίξεων

κινητοποιήσειςΗ λαϊκή παρέμβαση μέσα από την ενημέρωση, δράση και κινητοποίηση, μπορεί να διαμορφώσει τους όρους μιας αποφασιστικής και νικηφόρας διεξαγωγής της μάχης για την κατάργηση των μνημονίων. Απέναντι στο συντηρητικό μπλοκ των δυνάμεων του φόβου και της γερμανοδουλείας, μπορεί να υψωθεί το μέτωπο των δυνάμεων που αγωνίζονται για τη λαϊκή χειραφέτηση. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, που προέκυψε ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών επιλογών διαχείρισης της κρίσης και όχι ως φυσικό φαινόμενο, θα μπορούσε να γίνει το βήμα για την αγωνιστική ανάταση ενός ολόκληρου λαού, για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας.

Θλιβεροί απόντες

Αυτό θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για όλες τις δυνάμεις στο χώρο της Αριστεράς. Για κάποιες από αυτές μάλιστα που λένε ότι αγωνίζονται για μια διαφορετική κοινωνική, οικονομική και πολιτική οργάνωση της κοινωνίας, αυτή η πάλη θα μπορούσε να τους προσφέρει πολλά. Θα περίμενε κανένας να καλεί, σήμερα κιόλας, η ηγεσία του Περισσού τον κόσμο σε κινητοποίηση για να γίνει πράξη η κατάργηση των μνημονίων. Θα περίμενε κανείς πως θα καλούσαν σε συμπόρευση και κοινή δράση ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζυμώνοντας τη δική τους θέση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πιστεύουν πως η θέση τους θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μέσα από τη λαϊκή πάλη;
Όταν όμως η ηγεσία του Περισσού έχει χρησιμοποιήσει το μνημόνιο στις ίδιες τις κομματικές της επιχειρήσεις, όταν μέσα σε προεκλογική περίοδο προχώρησε σε πώληση του τηλεοπτικού σταθμού της σε φιλοκυβερνητικά επιχειρηματικά συμφέροντα – όπως γράφτηκε – και κυρίως, όταν έχει στοιχηματίσει το πολιτικό της μέλλον πάνω στην διάψευση και την αποτυχία της νέας κυβέρνησης, δύσκολα μπορεί να χαράξει τακτική και στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις λαϊκές-κοινωνικές ανάγκες της συγκεκριμένης πραγματικότητας.

Η μάχη της κατάργησης των μνημονίων – μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Η πολιτική διαπραγμάτευση και οι «διπλωματικές μάχες», δεν δίνονται με το λαό στη γωνία-θεατή των εξελίξεων από τα δελτία ειδήσεων. Τα «παιχνίδια», τα «τελεσίγραφα» και οι πιέσεις των αγοραίων, για να αποκρουστούν χρειάζονται τη λαϊκή ενεργοποίηση κι αυτό το καθήκον πέφτει πάνω στις πλάτες, πρώτα και κύρια των μαζικών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, που επιθυμούν την απαλλαγή από το βραχνά της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή είναι η μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Στις διαπραγματεύσεις (αγαπητέ κ. Πρετεντέρη) δεν πηγαίνει κανείς με κατεβασμένα παντελόνια.

©Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s