Αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας προβλέπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

Η Κρίση είναι εδώ

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι ένας φορέας που συνδέεται με τον ΟΗΕ και παροσουσιάζει τις τάσεις στο τομέα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσων εδώ και αρκετά χρόνια. Με την έκθεσή της για την απασχόληση αναφέρει ότι από το 2008 χάθηκαν πάνω από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, αριθμός που προκαλεί σοκ, καθώς απεικονίζει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δείχνει επίσης ξεκάθαρα ποια είναι τα θύματα της παγκόσμιας κρίσης.

Τσαάρλι ΤσάπλινΔυσοίονες όμως είναι και οι προβλέψεις της ΔΟΕ για το μέλλον. Στην έκθεσή της η Οργάνωση μιλά για πάνω από 219 εκατομμύρια ανέργους, για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στους νέους ανθρώπους, για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της ψαλίδας που χωρίζει τα πλούσια, εισοδηματικά, κοινωνικά στρώματα, από τους φτωχότερους σε εισόδημα. Η ΔΟΕ προειδοποιεί πως με τις πολιτικές που ακολουθούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, πάνω από 11 εκατομμύρια άνεργοι θα προστεθούν στις στρατιές των «απόκληρων της κοινωνίας» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Είναι φανερό και από τις προβλέψεις της ΔΟΕ πως το σημερινό μοντέλο διαχείρισης της «ελεύθερης αγοράς» δεν φέρνει καλές ειδήσεις για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Είναι ορατή επίσης και δια γυμνού οφθαλμού η αποτυχία αυτού του οικονομικού μοντέλου όπου, ακόμη και στις χώρες που φαινομενικά έχουν άνοδο της οικονομίας τους, το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει αντί να μειώνεται.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν λέμε «Ανάπτυξη της οικονομίας» εννοούμε την αύξηση της ανισότητας. Η κρίση μάς το υπενθυμίζει και φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης αλλά και για μια ριζικά διαφορετική μορφή οργάνωσης της οικονομίας. Μια μορφή που ακόμη την αναζητούν πολιτικοί, κοινωνιολόγοι, οικονομόλογοι, αλλά και οι λαοί. Είναι όμως στο χέρι της ανθρωπότητας η δυνατότητα να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις.

©Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s