Η πραγματικότητα της… μηνιγγίτιδας

Τα πλεονάσματα… της γρίπης

Αίσθηση έχει προκαλέσει το ρεπορτάζ των «Χανιώτικων Νέων», που αποκάλυψε τα περιστατικά με τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά στην περιοχή. Αίσθηση προκαλούν και οι ειδήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε άλλα μέσα, για την έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης. Δημοσιεύματα τα οποία μάλιστα, ανεβάζουν στους 11 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

ΣκίτσοΚαι στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μία περίεργη σιωπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας. Με προσχηματικές δικαιολογίες του στυλ: «να μην σπείρουμε τον πανικό», ο κόσμος μένει χωρίς ενημέρωση. Αν και η απόκρυψη ή η μειωμένη προβολή αυτών των γεγονότων μάλλον εξυπηρετεί συγκεκριμένες προεκλογικές σκοπιμότητες. Στην περίπτωση μάλιστα των κρουσμάτων της μηνιγγίτιδας, που επιβεβαιώθηκαν, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Το εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία – θύμα κι αυτό των περικοπών που έγιναν σε βάρος της δημόσιας υγείας – και κοστίζει πάνω από 210  και 300 ευρώ, για να το προμηθευτεί κανείς.

1aa08-ce9acebfceb9cebdcf89cebdceafceb12bcebaceb1ceb92bcf88cf85cf87ceb9cebaceae2bcf85ceb3ceb5ceafceb1Η γενικότερη οικονομική, ψυχολογική κατάσταση ενός πληθυσμού που – ένα μεγάλο τμήμα του – δεν έχει σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχειώδη, για θέρμανση, ηλεκτρισμό, αξιοπρεπή διαβίωση, με ορατές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, είναι επόμενο να πολλαπλασιάζει τέτοια φαινόμενα. Κι είναι ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την πραγματική ανθρωπιστική κρίση, η οποία παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, πίσω από τη όψη των «ευφάνταστων» τηλεοπτικών προεκλογικών σποτ.

Τα θύματα της μηνιγγίτιδας και της γρίπης στην Ελλάδα του 2015 αποτελούν μια τραγική υπενθύμιση της πραγματικότητας που ζει ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας, πίσω από τους φανταχτερούς αριθμούς των «πλεονασμάτων» και των ευρωδεικτών. Η ευρωφαντασίωση καλά κρατεί και η υγεία μας… νοσεί!

©Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s