Η Πύλη της Άμμου

Τα επιχειρήματα που συνήθως στηρίζουν την επιδιωκόμενη εμπορευματοποίηση ιστορικών μνημείων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, επικεντρώνονται τις περισσότερες φορές στην «αδυναμία» των αρμόδιων κρατικών φορέων να τα συντηρήσουν με επάρκεια. 

Η Πύλη της Άμμου, στα Χανιά, αποτελεί ένα από αυτά τα μνημεία. Από το λόφο μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πελάγους και ενός τμήματος της πόλης. Ο χώρος δείχνει σημάδια εγκατάλειψης. Αυτό όμως δικαιολογεί την υποστήριξη της εμπορευματοποίησης, με το πρόσχημα της συντήρησης και αξιοποίησης του;

Και γιατί δεν είναι απαραίτητη σήμερα η σύμπραξη των φορέων και όλων αυτών που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη και τη συντήρηση των ιστορικών μνημείων, με σκοπό την απαίτηση και τη διεκδίκηση των αναγκαίων κονδυλίων ώστε να παραμείνουν δημόσια αγαθά; Οι φορολογούμενοι πληρώνουμε και γι’ αυτό. Ή μήπως οι φόροι που πληρώνουμε θα πρέπει να χαρίζονται για την επιδότηση επιχειρηματικών ομίλων που, με αφορμή την κρίση, ζητάνε να βγει όλη η χώρα, μαζί με τα μνημεία της στο σφυρί;

Είναι ευθύνη των φορέων, της κοινωνίας και της πολιτείας η υπεράσπιση της ιστορίας και των μνημείων του πολιτισμού. Η αποδοχή της σημερινής πραγματικότητας των μνημονίων και της εμπορευματοποίησης ως μονόδρομου, δεν φέρνει όφελος ούτε για τα μνημεία ούτε για τους ανθρώπους. Τουριστική ανάπτυξη, δεν σημαίνει «τα βγάζω όλα στο σφυρί». Σημαίνει σεβασμός και ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, πρώτα και κύρια με ευθύνη της πολιτείας και των φορέων της.

Η Πύλη της Άμμου είναι η μία από τις τρείς πύλες του εξωτερικού τοίχους των Χανιών που έχτισαν οι Βενετσιάνοι το 16ο αιώνα. Την ονόμασαν έτσι (Sabionera), λόγω της αμμώδους παραλίας της. Καταστράφηκε το 1645, όταν οι Τούρκοι πολιόρκησαν επί δύο μήνες τα Χανιά, με σκοπό να προχωρήσουν στην κατάληψη της Κρήτης. Οι Τούρκοι την έχτισαν ξανά και την ονόμασαν κι αυτοί «Κούμ Καπί» (Πύλη της Άμμου), όνομα με το οποίο είναι γνωστή και σήμερα η περιοχή.

Χρήστος Τσαντής

φώτο: Χρήστος Τσαντής
φώτο: Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s