Στον καταυλισμό…

Πήρε μιαν ανάσα και συνέχισε. «Ο Μαρξ είχε μιλήσει για το φάντασμα του κομμουνισμού που πλανιόταν πάνω από τον κόσμο! Στον σύγχρονο κόσμο όμως, το φάντασμα που πλανιέται και σ’ ένα μεγάλο βαθμό ορίζει τις ζωές αρκετών ανθρώπων είναι το φάντασμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Οι άνθρωποι, δυστυχώς, εύκολα πείθονται πως για όλα τους τα προβλήματα φταίνε οι «ξένοι»!

Αυτούς θεωρούν υπεύθυνους για την ανασφάλεια που βιώνουν, καθώς και για την εγκληματικότητα. Δεν βλέπεται τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη; Όποιος υπόσχεται περισσότερη «ασφάλεια», περισσότερες φυλακές, περισσότερη αστυνόμευση, όποιος ρίχνει στους «ξένους» το ανάθεμα για όλα τα δεινά που βρήκαν τον τόπο του, αυτός κερδίζει σε δημοτικότητα και ψήφους! Βολεύει πολύ να ενοχοποιούνται οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, για την κοινωνική και προσωπική ανασφάλεια που βιώνουμε όλοι μας, παρά η ασκούμενη πολιτική από τις κυβερνήσεις. Η ίδια πολιτική που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη και για την κοινωνική μας υποβάθμιση αλλά και για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αφρική, στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες μέσα σε φορτηγά και σε μικρά πλοιάρια. Και ξέρετε κάτι; Δεν πρόκειται να περιοριστεί το ζήτημα με «μέτρα ασφάλειας»! Ίσα-ίσα… θα γιγαντώνεται.

Δεν βλέπετε πως παρουσιάζουν τις ειδήσεις τα μέσα ενημέρωσης; Όταν παρουσιάζουν μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο, αν ο δράστης είναι Ελληνικής καταγωγής, οι εκφωνητές, λένε το όνομά του. Αν ο δράστης δεν είναι Έλληνας, παρουσιάζεται ως ο «νεαρός Αφγανός» ή ο «αδίστακτος Αλβανός»! Δεν έχει όνομα. Είναι απλά «ξένος», ένα σκουπίδι δηλαδή!

Τα… «σκουπίδια» βέβαια είναι πολύ χρήσιμα όταν δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, για ένα ξεροκόμματο ψωμί για να μαζέψουν τις φράουλες της κάθε «Μανωλάδας». Είναι χρήσιμα στα κάτεργα που στήνουν πολλοί εργολάβοι μεγάλων κατασκευαστικών έργων, στα υπόγεια της πορνείας, στις τρώγλες κάποιων «εταιρειών» καθαριότητας καθώς και σε αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις της κακιάς ώρας!». Χείμαρρος ο γιατρός, είπε κι άλλα πολλά για πρόσωπα και πράγματα της τοπικής κοινωνίας, για τα δουλεμπορικά κυκλώματα στα οποία ανακατεύονταν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και κάποιοι «ευυπόληπτοι» επιχειρηματίες, κάποιοι πολιτικοί και διάφοροι δημοσιοσχεσίτες, από αυτούς που κατοικοεδρεύουν σε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα αυξήσουν τα προσωπικά τους κεφάλαια και τις «μετοχές» τους στα διάφορα κέντρα κι επίπεδα εξουσίας…

(Απόσπαμα από νουβέλα του Χρήστου Τσαντή-προετοιμάζεται η εκδοσή της)

φώτο: Αθηνά Γαλανάκη, ποίημα: Χρήστος Τσαντής
φώτο: Αθηνά Γαλανάκη, ποίημα: Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s