«Απόδραση»

Πιο πολύ όμως κι απ’ τους… «πελάτες» του φοβόταν την αστυνομία, γιατί ήταν πεπεισμένος πως στο πρόσωπό του έβλεπαν τον αποδιοπομπαίο τράγο.

Πίστευε πως μια νέα σύλληψή του, ακόμα και με σκηνοθετημένες κατηγορίες, θα είχε γι’ αυτούς έναν ιδιαίτερο συμβολισμό!

Η νίκη του «καλού» απέναντι στο «κακό», απέναντι στο «έρεβος» που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα σε μια μηχανή, η οποία, κατά τα άλλα, δείχνει να δουλεύει ρολόι. Τώρα… το πως δουλεύει αυτή η μηχανή είναι ευρέως γνωστό.

Οι τόκοι αποδίδουν στις τράπεζες, οι φόροι – οι άμεσοι και οι έμμεσοι – αποδίδουν στο κράτος… το κράτος ξαναδίνει λεφτά στις τράπεζες που είναι κι εφοπλιστές και κατασκευαστές κι ό,τι άλλο θες, για να κάνουν λέει επενδύσεις… οι επενδυτές ζητούν κι άλλα προνόμια γιατί αυτά που ήδη έχουν δεν τους φτάνουν, για να κάνουν επενδύσεις… το κράτος δεν συμφωνεί κι ακριβώς, αλλά τι να κάνει; Ένεκα η οικονομία, σου λέει, και το «λαδάκι» που χρειάζονται κάποιοι πολιτικοί για να βάλουν μπρος την μηχανή της… εμείς τους ψηφίζουμε κάθε τόσο κι έχουν λαϊκή εντολή, για να κάνουν ανάπτυξη, επενδύσεις κι ό,τι άλλο έχουν υποσχεθεί προ της κάλπης… έπειτα, κι επειδή είναι λίγο ξεχασιάρηδες, κάνουν άλλα από αυτά που υποσχέθηκαν, το κράτος ξαναβάζει φόρους σε μας, οι επενδυτές ζητάνε πάλι κι άλλα… πάντα για να κάνουν επενδύσεις… οι τόκοι φέρνουν ακόμη περισσότερα κέρδη στις τράπεζες… αυτοί μας λένε πως είμαστε χαζοί κι υπερκαταναλωτικοί που δανειζόμαστε και η ζωή κυλά αρμονικά, χωρίς αναταράξεις και προβλήματα… προπαντός χωρίς προβλήματα, γιατί όταν υπάρχουν προβλήματα δεν γίνονται κι επενδύσεις! 

Μετά, κι αφού ο ένας έχει ταΐσει καλά τον άλλον κι έχουν χορτάσει μεταξύ τους, μας λένε πως υπάρχουν προβλήματα και χρέη, για τα οποία δεν μας είχαν πει τίποτα νωρίτερα γιατί δεν ήθελαν να μας στεναχωρήσουν, και μας ξαναβάζουν φόρους, για να ξεπληρώσουμε εμείς τα δικά τους δανεικά! Φυσικά και δεν ντρέπονται γιατί ό,τι κάνουν! Βρε κουτούτσικο, για μας το κάνουν… και η ζωή συνεχίζεται…

Χρήστος Τσαντής «Απόδραση» Οκτώβρης 2008 Μυθιστόρημα.

(στην τελική επεξεργασία).

φώτο: Χρήστος Τσαντής
φώτο: Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s