«Αξιολόγηση»; Δεν θα πάρουμε!

10150538_734566493289841_4805171835894116351_nΟι «αξιολογητές» φροντίσανε να εξαφανίσουν από το χάρτη τις κοινωνικές δαπάνες, ανάμεσα σε αυτές και τις δαπάνες για τη μόρφωση. Μετέτρεψαν τα σχολεία σε εξεταστικά γκέτο αποστήθισης, ενώ φροντίζουν για να εξασφαλίζεται η προώθηση ενός άκρως αντιπαιδαγωγικού προγράμματος σπουδών, με χιλιάδες κενά και στοιβαγμένα παιδιά στις αίθουσες των νηπιαγωγείων και των σχολείων, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τώρα, έπειτα από τις τεράστιες επιτυχίες τους στην αντιμετώπιση της κρίσης και του χρέους, ανακοίνωσαν πως θα αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς! Μάλιστα κραυγάζουν στα τηλεπαράθυρα για την ανάγκη υποακοής προς τις άνωθεν εντολές, διότι η Ελλάς κινδυνεύει και χρειάζεται «αξιολόγηση»! Υπάκοή και συμμόρφωση λοιπόν;

Άρνηση με μαζικά χαρακτηριστικά. Έτσι απαντούν οι εκπαιδευτικοί απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις της δήθεν αξιολόγησης. Ένας κλάδος εργαζομένων που έχει συκοφαντηθεί όσο λίγοι. Η άρνηση «συμμόρφωσης με τις υποδείξεις» δείχνει πως μεγάλο μέρος εργαζομένων στην εκπαίδευση συνειδητοποιεί ότι η δήθεν αξιολόγηση δεν αποτελεί παρά ένα μέσο για την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της μόρφωσης, ένα μοχλό για να διοχετευτούν πελάτες στα διάφορα κέντρα (ιδιωτικά πάντα) επιμόρφωσης, κατάρτισης, εξειδίκευσης. Το κυνήγι της επιμόρφωσης, η οποία θα έπρεπε να παρέχεται από το κράτος οργανωμένα και με σύστημα, είναι ο βασικός σκοπός αυτής της δήθεν μεταρρύθμιση και παράλληλα η καταδίκη του εκπαιδευτικού στην ανασφάλεια και στην υποταγή στις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Ο εκπαιδευτικός που αναζητά, ψάχνει, προβληματίζεται, αγωνίζεται, είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οραματίζονται μία παιδεία-νεκροταφείο, πλήρως ιδιωτικοποιημένη και με μορφωτικό περιεχόμενο που να προετοιμάζει, μαζικά, ανθρώπους πειθήνιους και έτοιμους να αποδεχτούν τις συνθήκες του εργασιακού κολαστήριου, της κοινωνικής ζούγκλας μέσα στην οποία θα ζήσουν. Η μαθητική έκρηξη είχε και τέτοιες διαστάσεις, καθώς τα παιδιά βλέπουν και βιώνουν στα σπίτια τους την αγωνία των οικογενειών τους για ζωή. Βλέπουν τους εκπαιδευτικούς τους να λιθοβολούνται. Βλέπουν εικόνες από το δικό τους αύριο.

Τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης – και όχι μόνο – έχουν υπεύθυνους που κατοικοεδρεύουν στα γραφεία των πολιτικών και οικονομικών προϊσταμένων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Κι αυτό δεν σημαίνει πως για την κατάσταση στην παιδεία δεν έχει ευθύνη ο εκπαιδευτικός ή τα συλλογικά του όργανα. Αλλά αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, ποιός ρώτησε τον δάσκαλο, τον νηπιαγωγό, τον εκπαιδευτικό στις άλλες βαθμίδες, τί αντιμετωπίζει, ποιές ανάγκες έχει, τί βλέπει ο ίδιος ο εκπαιδευτικός πως χρειάζεται βελτίωση; Κανένας δεν τον ρώτησε. Ούτε και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών του οργάνων. Και οι γονείς, Ο λαόςακόμα, «παρκάρουν» πολλές φορές τα παιδιά τους στο σχολείο, λες και αυτομάτως παύει ο ρόλος και μετατίθεται η ευθύνη τους. Η ιστορία με τον Πόντιο Πιλάτο όμως δεν είχε καλό τέλος! Κι έρχονται στιγμές που είναι προτιμότερο να συνενώνονται οι δυνάμεις, από το να ψάχνει ο καθένας τους δικούς του λόγους, για να τραβά τη δική του αυτόνομη, μοναχική πορεία. Είτε είναι γονιός είτε εκπαιδευτικός είτε εργαζόμενος χωρίς παιδιά.

Η «αξιολόγηση», μια λέξη με ωραίο περιτύλιγμα και με φριχτό, αποκρουστικό περιεχόμενο, είναι η γαρνιτούρα του μεταρρυθμιστικού έργου των κυβερνητικών εταίρων. Μόνο που ξέχασαν να μας πουν ποιοι θα είναι οι αξιολογητές! Γιατί αν κάτι χρειάζεται να αξιολογηθεί σε αυτή τη χώρα είναι οι ίδιοι οι αυτόκλητοι «σωτήρες» και «αξιολογητές», που άλλα υποσχέθηκαν για να υφαρπάξουν τη ψήφο και άλλα έκαναν.

                                                                                                              Χρήστος Τσαντής 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s