Εκδήλωση τιμής για τον Δημήτρη Μιχελογιάννη, στις 10 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ο σύλλογος Φίλων Ιστορικού Αρχείου Κρήτης συνδιοργανώνουν εσπερίδα με θέμα: «Δημήτριος Μιχελογιάννης Συνταγματάρχης π.δ., Η συμβολή του Ιστορικού Αρχείου στην διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης».

 images (1)Ο Δημήτρης Ι. Μιχελογιάννη (1890 – 1980), ήταν αξιωματικός του τακτικού στρατού που όρθωσε το ανάστημα του στο ναζιστικό τέρας στη διάρκεια της κατοχής. Εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τον καταχτητή. Ένας αγωνιστής της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Αντίστασης. Άνθρωπος Κρητικός, με την λεβεντιά και την ευγένεια που κουβαλά η λέξη, Αποκορωνιώτης και Ραμιανός.

Όσοι τον γνώρισαν από κοντά έγραψαν και μίλησαν για έναν άνθρωπο ρωμαλέο, γενναιόκαρδο, μαχητή. Έναν άνθρωπο με ήθος και καλοσύνη.

Όπως γράφει ο Χαράλαμπος Μπουρνάζος στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στις 2/12/1980: «Ήταν αυτό το ήθος και το ύφος του  Δημήτρη Μιχελογιάννη, η οικειότητα κι η εγκαρδιότητά του, που γέννησαν εκείνο το φιλικό κι αδελφικό, το αγαπησιάρικο «Δημητρό», ως τον αποκαλούσαν οι παλιοί Ραμιανοί. Ένα «χαϊδευτικό» που, καθώς ακούστηκε και στη Ραμνή την ημέρα της κηδείας, ήταν συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και δηλωτικό της οδύνης, της απελπισίας και της λατρείας του χωριού.

Η ζωή του όλη ήταν ένα θαύμα κι ένα δίδαγμα. Άνθρωπος σακατεμένος από τις μάχες και τα χρόνια, με σπασμένα κόκαλα, διατήρησε ως την τελευταία στιγμή το κέφι, την αισιοδοξία του, το πάθος και τον πόθο για τη ζωή. Τα τελευταία χρόνια ήταν σχεδόν ακίνητος, δεν έβλεπε αρκετά και πονούσε συνεχώς από τα τραύματα των πολέμων, τις εγχειρήσεις, τις ενέσεις.

Δημήτρης ΜιχελογιάννηςΚι όμως, ποτέ δεν γόγγυσε, δεν ύβρισε, δεν βαρυγκώμησε, δεν απελπίστηκε, δεν πίκρανε, δεν παραπονέθηκε και δεν παραπόνεσε κανέναν. Είχε τη σοφία του γέρου και μαζί τη φρεσκάδα, την αισιοδοξία, την αλκή και την ψυχική ορμή του εφήβου. Και η ωριμότητά του διέκρινε βέβαια την προσέγγιση του θανάτου, που δεν τον φοβήθηκε όμως ποτέ, δεν του έγινε βίωμα και άγχος. Και το ψυχομαχητό θύμιζε ψυχομαχητό Διγενή, που νικά στην ουσία τον Χάρο, γιατί νικά τον φόβο του θανάτου, και τη ζωή τη βλέπει πέρα και ανεξάρτητα από το άτομό του, συνέχεια και συνέπεια και του δικού του έργου, αυτών των ωραίων παιδιών κι εγγονιών, των μερωμένων βουνών, των λευτερωμένων ανθρώπων».

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Θα μιλήσουν:

ο Δημήτριος Νικολακάκης ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας με θέμα: 
«Δημήτριος Μιχελογιάννης, ο Στρατιωτικός, ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Άνθρωπος»,

ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης με θέμα : «Το αρχείο του Δημητρίου Μιχελογιάννη στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης «.

Στην εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Σήφης Μιχελογιάννης

 

 Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s