Ρίλκε: «για τον έρωτα»…

Δεν υπάρχει στον κόσμο δύναμη σαν τον έρωτα. Κι όταν τον έχει κάποιος μέσα του, όταν απλά και μόνο τον διαθέτει, έστω κι αν δεν ξέρει πώς να τον χρησιμοποιήσει, εκείνος θα επιδράσει και θα ακτινοβολήσει και θα βοηθήσει να βγει κανείς απ’ το καβούκι του και να πάει παραπέρα. Ποτέ δεν πρέπει να χάνει κανείς τούτη την πίστη, απλά θα πρέπει ν’ αντέξει διατηρώντας την (ακόμη κι αν δεν είναι παρά μια πίστη μονάχα!).
                                                        *
Ο έρωτας, αν τον λογαριάσουμε μαζί με την τέχνη, δεν είναι άραγε τα μόνα διαβατήρια υπέρβασης των ανθρώπινων όρων, ώστε να γίνουμε πιο μεγάλοι, πιο γενναιόδωροι, πιο δυστυχισμένοι, αν χρειαστεί, απ’ τον κοινό άνθρωπο; Ας υπάρξουμε ως τέτοιοι με ηρωισμό, ας μην απαρνηθούμε κανένα απ’ τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει το γεγονός ότι είμαστε έμψυχα όντα.
                                                       *
Διότι ο έρωτας είναι το πραγματικό κλίμα της μοίρας. Όσο μακριά κι αν φτάνει η τροχιά του στα ουράνια, ο γαλαξίας του των εκατομμυρίων αστεριών του αίματος, σπαρμένη από τα δεινά της ειμαρμένης κείτεται κάτω από τούτα τα ουράνια η γη. Ούτε καν οι θεοί, μες στις μεταμορφώσεις του πάθους τους, δεν υπήρξαν αρκετά ισχυροί για να απελευθερώσουν τη γήινη αγαπημένη, που φεύγει τρομαγμένη, απ’ τα δίχτυα του γόνιμου αυτού εδάφους.
                                                       *
Αν δεν αντιστάθηκα σ’ αυτήν που μ’ αγάπησε, είναι γιατί απ’ όλους τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί ένας άνθρωπος να κατακτήσει έναν άλλον, μοναχά ο δικός της ασυγκράτητος τρόπος μού φάνηκε δίκαιος. Όντως έτσι όπως είμαι εκτίθεμαι και δεν θέλησα να αποφύγω ούτε κι αυτήν. Λαχταρούσα όμως να τη διαπεράσω! Να γίνει παράθυρο για ν’ ατενίζω διευρυμένο το σύμπαν της ύπαρξης… (όχι καθρέφτης).

                                                       *
Το θαύμα, που ζουν κάθε φορά όσοι αγαπούν πραγματικά, έγκειται στο ότι όσο πιο πολλά δίνουν, τόσο πιο πολλή αποκτούν από την απολαυστική, θρεπτική εκείνη αγάπη, απ’ την οποία αντλούν τη δύναμή τους τα λουλούδια και τα παιδιά και που θα μπορούσε να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους, αρκεί να την αποδέχονταν, χωρίς να αμφιβάλλουν.
                                                       *

—Αγαπιέμαι θα πει τυλίγομαι στις φλόγες. Αγαπώ σημαίνει φέγγω καίγοντας λάδι ανεξάντλητο. Αγαπιέμαι σημαίνει παρέρχομαι, αγαπώ σημαίνει διαρκώ.

003

2 thoughts

  1. Παρακαλώ θα ήθελα να ξέρω, αν είναι δυνατόν τον τίτλο του αγγλικού έργου στο οποίο ανήκει το μέρος αυτό, του Rilke:»Διότι ο έρωτας είναι το πραγματικό κλίμα της μοίρας. Όσο μακριά κι αν φτάνει η τροχιά του στα ουράνια, ο γαλαξίας του των εκατομμυρίων αστεριών του αίματος, σπαρμένη από τα δεινά της ειμαρμένης κείτεται κάτω από τούτα τα ουράνια η γη. Ούτε καν οι θεοί, μες στις μεταμορφώσεις του πάθους τους, δεν υπήρξαν αρκετά ισχυροί για να απελευθερώσουν τη γήινη αγαπημένη, που φεύγει τρομαγμένη, απ’ τα δίχτυα του γόνιμου αυτού εδάφους».

    Μου αρέσει!

  2. Διότι ο έρωτας είναι το πραγματικό κλίμα της μοίρας. Όσο μακριά κι αν φτάνει η τροχιά του στα ουράνια, ο γαλαξίας του των εκατομμυρίων αστεριών του αίματος, σπαρμένη από τα δεινά της ειμαρμένης κείτεται κάτω από τούτα τα ουράνια η γη. Ούτε καν οι θεοί, μες στις μεταμορφώσεις του πάθους τους, δεν υπήρξαν αρκετά ισχυροί για να απελευθερώσουν τη γήινη αγαπημένη, που φεύγει τρομαγμένη, απ’ τα δίχτυα του γόνιμου αυτού εδάφους.

    Παρακαλώ θα ήθελα να ξέρω τον αγγλικό τίτλο αυτού του ποιήματος του Rilke αν είναι δυνατόν, ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s