Μάρλοου «Ο Εβραίος της Μάλτας»

Ο Βαραββάς, πλούσιος Εβραίος της Μάλτας, αντιδρώντας στο χαράτσι που τον ανάγκασε να πληρώσει ο χριστιανός κυβερνήτης, για να πληρωθεί ο φόρος υποτέλειας στους Τούρκους, συνομωτεί μαζί τους για να πάρει πίσω την περιουσία του…

Μονόλογος του Βαραββά, Πρώτη Πράξη – Σκηνή 1η

ΜάρλοουΈτσι κυλάει η τύχη μας σε θάλασσα και σε στεριά! Να πώς γεμίζουμε πλούτη όπου και να στραφούμε! Αυτά είναι τ’ αγαθά που υποσχέθηκαν στους Εβραίους, σ’ αυτά στηρίχτηκε η ευτυχία του γέρο-Αβραάμ.
Τί άλλο πια να κάνει ο ουρανός για τον άνθρωπο στη γη; Τον πνίγει στην αφθονία, ανοίγει για χάρη του τα σωθικά της γης, κάνει τις θάλασσες υπηρέτη του και βάζει τον άνεμο να κουβαλάει τα πλούτη του με το ευνοϊκό του φύσημα.
Γιατί να με μισήσουν, αν όχι για τα πλούτη μου; Γιατί θα σ’ εκτιμήσουν σήμερα, αν όχι για τα πλούτη σου;
Χίλιες φορές να με μισούν Εβραίο και πλούσιο παρά να με συμπονούν φτωχό και χριστιανό. Γιατί εγώ στην πίστη τους δε βλέπω άλλο καλό από τη μοχθηρία, την ξιπασιά και την ψευτιά, που δεν ταιριάζουν και πολύ, κατά τη γνώμη μου, στη θρησκεία. Ευτυχώς, που και που βρίσκεις και κάποιο δύστυχο με συνείδηση• και ποια η ανταμοιβή του; απ’ την πολλή συνείδηση να ζητιανεύει.
Λένε πως είμαστε διασκορπισμένο έθνος. Δεν έχω αντίρρηση• έχουμε συσσωρεύσει όμως πλούτη πιο πολλά απ’ όλους αυτούς που καμαρώνουν για την πίστη τους. Έχουμε και λέμε: ο Καριάθ Ιαρίμ, ο μέγας Εβραίος της Ελλάδας,
ο Ομπέντ στο Μπαϊρσέθ, ο Νόνες στην Πορτογαλία, εγώ στη Μάλτα, άλλοι στην Ιταλία, πολλοί στη Γαλλία, και όλοι μας ζάπλουτοι, μάλιστα, οι χριστιανοί δεν είναι τίποτα μπροστά μας.
Βασιλιάδες δεν έχουμε, τ’ ομολογώ- δε φταίμε εμείς• δυστυχώς, είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα! Και το στέμμα ή το κληρονομείς ή το παίρνεις με τη βία- και όπως λεν πολύ σωστά, τίποτα δεν εξασφαλίζεις με τη βία.
Μωρέ κυβερνήστε μας ειρηνικά και πάρτε για βασιλιάδες τους χριστιανούς που πεθαίνουν για εξουσία. Εγώ δεν έχω υποχρεώσεις ούτε παιδιά, εκτός απ’ τη μοναχοκόρη μου, που την προσέχω όπως ο Αγαμέμνων την Ιφιγένεια. Δικό της ό,τι έχω και δεν έχω…

Προτεινόμενα βιβλία από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς…

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ Β, Σάκης Ροδίτης, Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Χωρίς τίτλο

dsc_7282
Από την παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ Β – ΜΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ», του Σάκη Ροδίτη (Εκδόσεις Ραδάμανθυς) στην Πάτρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s