Ειρηναίος Γαλανάκης, από την εκπομπή της ΕΡΤ «Μονόγραμμα»

 «Στο πανεπιστήμιο έμαθα θεολογία και στην πάλη της ζωής κοινωνιολογία», λέει ο Ειρηναίος Γαλανάκης στην πρώτη εκπομπή της σειράς ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ «Μονόγραμμα» που προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1982.

«Με συνέλαβαν στη Γερμανία γιατί θεώρησαν ότι το κύρηγμα μου από τον άμβωνα ήταν αναρχικό κι ανατρεπτικό. Πήραν τα βιβλία μου και ήθελαν να με σκοτώσουν. Θέλανε να μου αποσπάσουν κάποια ομολογία. Εγώ τους είπα ότι δεν είμαι κομμουνιστής, είμαι Χριστιανός και σαν Χριστιανός, και όχι σαν πολιτικός, δεν θα πάψω ποτέ να μιλώ για την κοινωνική δικαιοσύνη…».

Ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου περιγράφει τη ζωή του, τη φτώχεια, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα σπίτια χωρίς κεραμίδια, τα χρόνια του Ιεροδιδασκαλείου και της Θεολογικής σχολής, όπου εργαζόταν για να σπουδάσει. Ένας άνθρωπος που έχει να μας διδάξει πολλά με τη ζωή και το έργο του.

«Στην εκλογή των πνευματικών λειτουργών της εκκλησίας πρέπει να συμμετέχει το λαϊκό στοιχείο…», λέει ο Ειρηναίος Γαλανάκης και περιγράφει τη πορεία του στη Γερμανία κι ύστερα την επιστροφή στην Κρήτη, το πλούσιο κοινωνικό του έργο.

Χτίστης οικοτροφείων και πολιτιστικών κέντρων, με το σφυρί στα χέρια, σέρνωντας το καρότσι με τις πέτρες, πρωταγωνιστής στην ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση έπειτα απο τα ναυάγια και τις κάκιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες γινόταν η επικοινωνία μέσω της θάλασσας. Καταθέτει τις απόψεις του για τον παγκόσμιο αφοπλισμό και την ειρήνη, για την ύπαρξη των βάσεων στην Ελλάδα.

«Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση στον εαυτό μου ούτε και θέλω προβολή. Είχα μεγάλο δισταγμό για αυτήν την εκπομπή… Βοηθώ κι εγώ με τη σειρά μου ανθρώπους όπως κι βοήθησαν άλλοι εμένα… Σας παρακαλώ όμως, να την πείτε αυτή τη δήλωση, γιατί δεν με ενδιαφερει η προσωπική προβολή», δηλώνει με τη ψυχή του ο Ειρηναίος Γαλανάκης.

Ενας σπουδαίος Άνθρωπος…

Ειρηναίος Γαλανάκης-Μάνος Κατράκης
«Αν εμείς οι κληρικοί γινόμασταν σταυροφόροι μιας νέας κοινωνίας με ουσιαστική δημοκρατία, πνευματικότητα και ανθρωπιά, θα είχαμε, ίσως,πάει πρώτοι στη Μακρόνησο και δεν θα χρειαζόταν να ακολουθήσει εκεί όλος ο άλλος κόσμος που βασανίστηκε και φαρμακώθηκε εθνικά»

Χρήστος Τσαντής

One thought

  1. Σέυχαριστώ! τιμή μου!

    Στις 11:03 π.μ. Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014, ο/η Χρηστος Τσαντης έγραψε: WordPress.com tsantis posted: «http://www.youtube.com/watch?v=ICD9seywhMQ  «Στο πανεπιστήμιο έμαθα θεολογία και στην πάλη της ζωής κοινωνιολογία», λέει ο Ειρηναίος Γαλανάκης στην πρώτη εκπομπή της σειράς ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ «Μονόγραμμα» που προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1982. «Με συνέλαβ»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s