Συνέντευξη : Νίκος Βαμβακάς-Νίκος Κολοβούρης «Ιστορίες απ’ το ποτάμι».

Δυο νέοι τραγουδοποιοί, από την Πάτρα, στην πρώτη τους ηχογράφηση.

«Σε κάθε αδιέξοδο πολιτικό, κοινωνικό ή και προσωπικό, η ποίηση αποτελεί την πηγή του καινούριου, που θα μας δείξει το δρόμο, αρκεί φυσικά να έχουμε το βλέμμα μας καθαρό για να τον δούμε»…

Ιστορίες απ' το ποτάμι_0001Δυο νέοι τραγουδοποιοί ολοκλήρωσαν πρόσφατα το πρώτο τους CD. Άνθρωποι ανήσυχοι, έντονα προβληματισμένοι για όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν διστάζουν, χρόνια τώρα – σε αντίθεση με άλλους «διάσημους» καλλιτέχνες – να πάρουν θέση για όλα όσα ζούμε. Εμφανίστηκαν σε απεργίες και διαδηλώσεις, ετοίμασαν κι επιμελήθηκαν μουσικά αφιερώματα στο ρεμπέτικο, στη μελοποιημένη ποίηση, στο Νίκο Καββαδία και σε άλλες μορφές των γραμμάτων. Οι ίδιοι παράλληλα εργάζονται, ζουν κι αναπνέουν τον ίδιο αέρα, μιας κοινωνίας που δέχεται απανωτά χτυπήματα σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας.     

Η μουσική τους μοιάζει με ταξίδι, που κάνει διαδοχικούς σταθμούς στην  παράδοση της πατρίδας μας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και σε νέες πρωτότυπες συνθέσεις.

Ο στίχος τους, οδηγεί σε μια διαρκή αναζήτηση καθώς ιχνηλατεί τους δρόμους της ψυχής μας. Τα τραγούδια τους είναι ποιήματα, που έρχονται από πολύ μακριά… κι όπως λέει ο Νίκος :  η ποίηση είναι ένας δρόμος αλήθειας!

  -Πρόσφατα ηχογραφήσατε την πρώτη σας ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Ιστορίες απ’ το ποτάμι». Μάλιστα ήδη, αρκετά από τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτό το CD μεταδίδονται από το «Μελωδία». Θέλω να μας δώσετε λίγο την ιστορία της δημιουργίας του…

 Νίκος Βαμβακάς : Η δημιουργία αυτής της δουλειάς είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας φιλίας μου με τον Νίκο Κολοβούρη. Θα έλεγα πως προέκυψε εντελώς αβίαστα. Εγώ έγραφα στίχους, ο Νικόλας τους μελοποιούσε και  κάποια στιγμή αποφασίσαμε το αποτέλεσμα αυτό να το ηχογραφήσουμε. Κάπως έτσι  δημιουργήθηκε αυτό το cd.

 Νίκος Κολοβούρης : Καταρχήν ευχαριστούμε πολύ τον Στεφανόπουλο Σπύρο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία ανέβασε τα τραγούδια στον μελωδία, χωρίς αυτά να έχουν εκδοθεί από κάποια εταιρία. Οι  ιστορίες απ’ το ποτάμι είναι μια δουλειά που βγήκε μέσα από την παρέα μου με τον Νίκο Βαμβακά. Στο διάστημα αυτό έβαζα μουσική στους στίχους του κι έχοντας φτιάξει  κάποια τραγούδια, επιλέξαμε αυτά που θεωρήσαμε πιο αντιπροσωπευτικά, για τις ιστορίες απ’ το ποτάμι και φτιάξαμε αυτό το CD.

  -Ασχολείστε με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Καταπιάνεστε με πολλά όργανα, ενώ οι μελωδίες και ο στίχος σας έχουν ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Έχω την εντύπωση ότι αυτό και μόνο το γεγονός αναδεικνύει ένα ταλέντο αλλά και μια ανάγκη για έκφραση με έναν τρόπο τόσο προσωπικό, που έρχεται όμως να αγγίξει ευαίσθητες χορδές πολλών ακόμα ανθρώπων. Αν μιλήσουμε λίγο γι’ αυτό, δηλαδή για την πηγή της έμπνευσης, ποιές θα λέγατε ότι είναι οι δικές σας αναφορές; Οι μουσικές, λογοτεχνικές, κοινωνικές αναφορές, που με την δική σας ανάγκη, ικανότητα και δουλειά μετουσιώνονται στις πολύ όμορφες μουσικές και τους στίχους που ακούμε στις «Ιστορίες απ’ το ποτάμι»;

 Νίκος ΒαμβακάςΝίκος Βαμβακάς : Κατ’ αρχήν η ενασχόληση με την μουσική ήταν και η αφορμή της γνωριμίας μου με τον Νίκο. Όσον αφορά τα διάφορα μουσικά όργανα που έχω ασχοληθεί κατά καιρούς, αυτό μάλλον το ερμηνεύω ως ενθουσιασμό και λιγότερο ως ταλέντο. Τώρα σχετικά με τον στίχο, που νιώθω πως με εκφράζει περισσότερο απ’ όλα, το πράγμα μάλλον είναι λίγο μπερδεμένο, τουλάχιστον σ’ εμένα. Η έμπνευση θα έλεγα, είναι  κάτι ακαθόριστο. Πιστεύω πως είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, φαντασίας, γνώσης, και φυσικά επιρροών. Οι «Ιστορίες απ’ το ποτάμι», συγκεκριμένα, πραγματεύονται ένα πολύ ουσιαστικό θέμα. Τη μετάβαση του ανθρώπου από τον παιδικό αυθορμητισμό και τη νεανική ειλικρίνεια, σε αυτό που καταλήγουμε, «ώριμοι» πια, το οποίο τελικά, όταν κοιτάξουμε λίγο πίσω μας, δεν μας αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση.

 Νίκος Κολοβούρης. : Η εξοικείωση με την μουσική  ξεκίνησε από τα εφηβικά μου χρόνια, αλλά η ανάγκη για έκφραση μέσα από την σύνθεση ήρθε αργότερα ως ο πιο ουσιαστικός λόγος, για να συνεχίσω να κάνω μουσική. Με τα όργανα που ασχολούμαι, δεν τα έχω σπουδάσει. Είναι κάποια που με ενθουσίασε ο ήχος τους  και με βοηθούν πιο πολύ στο να βρίσκω πάνω σ’ αυτά μια καινούρια μελωδική γραμμή. Σε ότι έχει να κάνει με την έμπνευση τα ερεθίσματα και οι στιγμές που βγαίνει μια μελωδία ποικίλουν. Ένα στοιχείο που υπάρχει πάντα είναι η φαντασία. Στις  «Ιστορίες απ’ το ποτάμι» έχουμε το ποτάμι που είναι ο χρόνος που περνά και μεγαλώνουμε. Η ιστορία ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια και αφήνουμε στον ακροατή, έχοντας την δική του ιστορία κατά νου, να δει που θα τον πάει το ποτάμι.  

 -Στις μέρες μας είναι κυρίαρχη η απογοήτευση απ’ όλους και απ’ όλα, η απαξίωση της τέχνης και του πολιτισμού. Εσείς, στις εμφανίσεις σας, επιμένετε να τραγουδάτε ποιητές, να ενώνεται τη φωνή σας με απεργούς όπως κάνατε πρόσφατα στην ΕΡΑ. Αν σας ζητούσα μια γνώμη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, τί θα λέγατε; Τί μήνυμα θα στέλνατε;

 Νίκος Βαμβακάς : Πιστεύω πως αυτό που βιώνουμε σήμερα, είναι απλώς η επικύρωση της ανθρωπιστικής και πολιτιστικής έκπτωσης, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Όσον αφορά την απογοήτευση, από το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου, πραγματικά απορώ. Πριν από δέκα χρόνια ας πούμε, ήταν όλα καλά;  Οι πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, είναι επιλογή δική μας, για αρκετές δεκαετίες τώρα. Όταν καταλαβαίνεις πως δεν εκφράζεσαι πια μέσα από αυτές, τις αλλάζεις. Η απογοήτευση δεν φτάνει και πρέπει να μείνει κανείς εκεί, κατά την δική μου άποψη. Αυτός είναι και ο λόγος που ανταποκριθήκαμε με το Νίκο στο ανοιχτό κάλεσμα των απεργών της ΕΡΑ. Ο λόγος που παίζουμε και τραγουδάμε ποιητές, είναι γιατί πιστεύω πως σε κάθε αδιέξοδο πολιτικό, κοινωνικό ή και προσωπικό, η ποίηση αποτελεί την πηγή του καινούριου, που θα μας δείξει το δρόμο, αρκεί φυσικά να έχουμε το βλέμμα μας καθαρό για να τον δούμε.

 Νίκος ΚολοβούρηςΝίκος Κολοβούρης :  Όσα ζούμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης πλευράς του εαυτού μας, που για χρόνια στήριζε αυτές τις πολιτικές οι οποίες μας έφεραν εδώ και ίσως για αυτό και η τόση απογοήτευση. Δεν πρέπει όμως να σταθούμε σ’ αυτό, η απογοήτευση δεν πρέπει να είναι το κύριο αίσθημα, και για αυτό τραγουδάμε με απεργούς. Και τραγουδάμε μελοποιημένα ποιήματα γιατί η ποίηση είναι ένας δρόμος αλήθειας.

Έχουμε φτιάξει κάποια τραγούδια, βρισκόμαστε όμως στην αρχή μια καινούριας δουλειάς και κάποιες εμφανίσεις όπου θα σας ενημερώσω μέσω facebook.kolovouris nikos  και μέσω email(vagoras87@hotmail.gr).

 

 Ο Νίκος Κολοβούρης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 2/3/2987.

Είναι τραγουδοποιός, παίζει πιάνο και κιθάρα.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο Νίκος Βαμβακάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 8/10/1985.

Είναι στιχουργός, παίζει μπουζούκι, μαντολίνο ενώ ασχολείται ερασιτεχνικά με την κατασκευή νέι.

Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s