«Υπακοή…» Δημήτρης Γεώργας & Milgram.

… Το πρωτοποριακό και συγχρόνως αμφισβητούμενο πείραμα του Milgram μελέτησε συστηματικά μια πλευρά της υπακοής. Η αιτία που προκάλεσε το ενδιαφέρον του Milgram για τη μελέτη της υπακοής, ήταν οι φρικαλεότητες της ναζιστικής εποχής, η συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων ατόμων μέσα στους θαλάμους αερίων και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Αυτά τα απάνθρωπα σχέδια, μπορεί βέβαια να έχουν γεννηθεί στο μυαλό ενός ανθρώπου. Για να γίνουν όμως πραγματικότητα και μάλιστα σε εντυπωσιακή κλίμακα, απαιτήθηκε να υπακούσει και να εκτελέσει διαταγές, ένας μεγάλος αριθμός προσώπων».

«Η υπακοή είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός που συνδέει την ατομική πράξη με την πολιτική σκοπιμότητα. Είναι η συνδετική δύναμη που δεσμεύει τους ανθρώπους σε συστήματα εξουσίας. Τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας και η παρατήρηση της καθημερινής ζωής δείχνουν ότι για πολλούς ανθρώπους η υπακοή είναι μια βαθιά ριζωμένη μορφή συμπεριφοράς, ένα δυνατό ένστικτο που υπερβαίνει την ηθική αγωγή του ατόμου, τα αισθήματα συμπάθειας και γενικά την ηθική του συμπεριφορά».

«Ο C. P. Snow υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της παρατήρησης αναφέρει: «Όταν σκεφτεί κανείς τη μακραίωνηΔ. Γεώργας και σκοτεινή ιστορία του ανθρώπου θα βρει ότι περισσότερα απάνθρωπα εγκλήματα έχουν γίνει εξαιτίας της υπακοής παρά εξαιτίας της ανυπακοής. Εάν κάποιος το αμφισβητήσει αυτό, ας διαβάσει το βιβλίο του W. Shirer «Η άνοδος και η πτώση του Γ΄ Ράιχ». Οι Γερμανοί αξιωματικοί του στρατού ανατράφηκαν με τη αυστηρότερη μορφή υπακοής, στο όνομα της οποίας διέπραξαν τις πιο εγκληματικές πράξεις μέσα στην ιστορία του κόσμου»…

… Στο γνωστό πείραμα του Milgram φάνηκε πως η άσκηση πίεσης από ένα πρότυπο κύρους (επιστήμονα στην προκειμένη περίπτωση) μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις υπακοής διαφορετικού βαθμού στα άτομα που την υφίστανται, αντιδράσεις που κυμαίνονται από απλή υπακοή μέχρι και τυφλή υπακοή στην αυθεντία, πράγμα που μπορεί να τα οδηγήσει ακόμα και στη πρόκληση σωματικής βίας σε τρίτους…


Γεώργας, Δ. (1995), Κοινωνική Ψυχολογία, Τόμος Β´. Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Γεώργας, Δ. (1995), Κοινωνική Ψυχολογία, Τόμος A´. Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

(Milgram, S. (1963), Behavioral study of obedience, J. of Abnormal and Social Psychology).

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s