Ο κήπος με τα ρόδα…

ψυχόδρμα 2Ο Πέρσης Σααντί, στο διάσημο βιβλίο του «Ο κήπος με τα ρόδα» (13ος αιώνας) όπου δίνει ένα απάνθισμα της σοφίας της εποχής του, προτάσσει την εξής ιστορία: Ένας καταδικασμένος σε θάνατο έβριζε στη γλώσσα του τον άρχοντα που τον καταδίκασε. Ο άρχοντας ζήτησε να του μεταφράσουν αυτά τα λόγια κι ένας αυλικός του είπε ότι ο καταδικασμένος λέει πως μετάνιωσε κι επικαλείται τη μεγαλοψυχία του άρχοντα. Όμως ένας άλλος αυλικός, που επιβουλευόταν τον πρώτο, μαρτυράει την αλήθεια στον άρχοντα. Τότε ο άρχοντας επιτιμά τον δεύτερο αυλικό λέγοντας ότι είναι προτιμότερο το ψέμα του πρώτου που σώζει μια ζωή, παρά η αλήθεια του δεύτερου που υπαγορεύεται από αναλγησία και προσωπικό συμφέρον.

Με μεγαλύτερη σαφήνεια, ο βουδιστής ζεν μοναχός Μπαϊζχάνγκ λέει: «Όλα τα διδάγματα χρησιμεύουν στο να θεραπεύουν μια ασθένεια. Διαφορετικές ασθένειες απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Αν η θεραπεία λειτουργεί, τότε τα διδάγματα είναι αληθινά. Αν όχι, τα διδάγματα είναι λάθος. Τα αληθινά διδάγματα είναι λάθος αν παράγουν γνώμες. Τα λανθασμένα διδάγματα είναι αληθινά αν καταστρέφουν αυταπάτες. Η ασθένεια είναι μια αυταπάτη, έτσι κι αλλιώς, κι έτσι όλες οι θεραπείες είναι απατηλές».

Έτσι οι δάσκαλοι του ζεν, σε όσους είναι εγκλωβισμένοι σε μια συμβατική θεώρηση του κόσμου, διδάσκουν την απατηλότητα των φαινομένων, αλλά αν είναι εγκλωβισμένοι σε μια διανοητική κατάσταση της ζωής και θεωρούν τα πάντα μη πραγματικά, ο δάσκαλος μπορεί απλώς να τους δώσει μια στο κεφάλι με το ραβδί.

 

Από το άρθρο «Όταν ο θεραπευτής έχει δίλημμα». Ντιγριντάκη Μαρία, Προκοπίου Αχιλλέας. Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s