«Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται να το λύσεις, είναι ένα μυστήριο που χρειάζεται να το ζήσεις!».

 Βιωματικό εργαστήριψυχόδραμα 1

Προσωπικής Ανάπτυξης & Αυτογνωσίας

με τη μέθοδο του Ψυχοδράματος.

 Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Ιουνίου, Θέατρο Αντίμετρο (Φαβιέρου 5).

«Εσωτερικές διαδρομές: σύνδεση με τον εαυτό και τους άλλους !»

   Το ψυχόδραμα, είναι μια βιωματική μέθοδος που, εμπνευσμένη από την αρχή της εμπειρικής γνώσης που αναδύεται μέσω της δράσης και του παιξίματος ρόλων του θεάτρου, μας βοηθά στην εξερεύνηση και ανακάλυψη του εαυτού και στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας μας στην καθημερινή ζωή και του πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους.

Με τη χρήση των ψυχοδραματικών τεχνικών και της εκπαίδευσης ρόλου, μας ωθεί στην συμφιλίωση με τον εαυτό μας, στην επίτευξη της αναδημιουργίας του εαυτού μας και την εύρεση πιο λειτουργικών τρόπων ανταπόκρισής μας στα θέματα που μας απασχολούν.

Αποτελεί μια μέθοδο καλλιέργειας & διεύρυνσης των δυνάμεων και ικανοτήτων μας με σκοπό την ενθάρρυνση του ατόμου για το χτίσιμο μιας ζωής με καλύτερη ποιότητα, γεμάτης με ζωντάνια, χιούμορ, αμεσότητα, δημιουργικότητα, με σχέσεις ουσιαστικότερες και αληθινότερες!

  Κατά τη διάρκεια τoυ εργαστηρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον εσωτερικό μας κόσμο,  να έρθουμε σε επαφή με τα διάφορα κομμάτια και συναισθήματά μας, να διευρύνουμε την οπτική για τον εαυτό μας, να πάρουμε επίγνωση των δυνάμεων και δυνατοτήτων μας, να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας προς την αποδοχή και συμφιλίωση με αυτό που είμαστε.

ψυχόδρμα 2Η ψυχοδραματική σκηνή θα είναι ο χώρος που θα μπορέσουμε να εικονοποιήσουμε τα διάφορα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, να συνδιαλλαγούμε με αυτά, να πειραματιστούμε με την αναδημιουργία τους!

 Μέσω της δράσης-εκδραμάτισης και του παιξίματος ρόλων, θα επιτρέψουμε να αναδυθεί και να εκφραστεί η εμπειρική μας γνώση και η εσωτερική μας σοφία σχετικά με τα θέματα που μας απασχολούν, μέσα σε ένα πλαίσιο φιλικότητας και αυθεντικότητας, με τον συντονιστή ως συνοδοιπόρο στο ταξίδι αυτό!

 

 

 

Το  εργαστήριο  είναι  «εισαγωγικό» στο ψυχόδραμα

&  απευθύνεται  σε :

 ψυχολόγους & επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, ανθρώπους από τον χώρο της τέχνης, καθώς και σε όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν πώς δουλεύουμε μέσω της μεθόδου αυτής για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εαυτού, την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας και την προσωπική μας ανάπτυξη!

 * Το εργαστήριο εκλαμβάνεται και ως εισαγωγικό για όσους ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση στη ψυχόδραμα,

που γίνεται σε συνεργασία με το Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας (ΨΥΚΑΠ: www.psychodrama.gr )

 

 

Συντονίστρια: Δανάη Χορομίδου,

ψυχολόγος, απόφοιτος Καπ/κού Παν/μίου Αθηνών, ψυχοθεραπεύτρια-ψυχοδραματιστής, συνεργάτης του ΨΥΚΑΠ (Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας)

 Για περισσότερες πληροφορίες για το Ψυχόδραμα και τη συντονίστρια,

 επισκεφτείτε τον ιστότοπο:

 http://www.danaichor.blogspot.gr 

      Ψυχόδραμα 3          

 

 

 
 Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ

 Ημερομηνία:  Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ώρα:  17.00-20.30 (συνολική διάρκεια εργαστηρίου 7 ώρες)

Τοποθεσία:  Θέατρο Αντίμετρο, Φαβιέρου 5 , Πάτρα

Κόστος:  65 € 

Τηλέφωνα επικοινωνίας & δηλώσεων συμμετοχής:

 Χρήστος Τσαντής (υπεύθυνος διοργάνωσης εργαστηρίου στην Πάτρα):

2610 225502,  6983 091058 christos.tsantis@hotmail.gr

 Δανάη Χορομίδου (συντονίστρια εργαστηρίου):

 210 7243765,  6943 293 408,  danai_chor@yahoo.gr

 

*Για την εγγραφή σας, θα χρειαστεί να καταθέσετε μια προκαταβολή στον εξής λογαριασμό:

Alpha Bank: 25 500 231 00 26 156

 

 
       

  Ψυχόδραμαψυχόδραμα: πρωτοβουλία στην αλλαγή!

 Έχουμε μπει πλέον σε μια νέα εποχή, θα έλεγα ότι είναι η εποχή να ανακαλύψουμε το «ανθρώπινο» μέσα μας!

Χρειάζεται να μάθουμε από την αρχή -μιας και ποτέ κανείς δε μας το δίδαξε- την τέχνη να ακούμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Ο ψυχισμός μας είναι ένα ζωντανό κομμάτι, που όπως το σώμα μας, έχει ανάγκες, μιλά με τη δική του γλώσσα, χρειάζεται την προσοχή μας!

Το ψυχόδραμα είναι ένας από τους τρόπους συντονισμού με τον εαυτό και με τις δημιουργικές μας δυνάμεις, για τη διατήρηση και ανάπτυξη της ψυχικής μας υγείας. Αφορά κάθε άνθρωπο που αποσκοπεί σε μια ζωή με καλύτερη ποιότητα, μια πιο ευτυχισμένη ζωή!

 

ψυχόδραμα: το θέατρο της αλήθειας… και τι κάνω σε μια ομάδα ψυχοδράματος ;

 Μια συνάντηση ψυχοδράματος, διαρκεί περίπου 2 ώρες, και περιλαμβάνει συνήθως 3 στάδια:

Το στάδιο του «ζεστάματος», όπου τα μέλη της ομάδας βοηθιούνται να επικεντρωθούν στα θέματα που τους απασχολούν, το στάδιο της «εκδραμάτισης» του θέματος του μέλους της ομάδας που επιλέγεται ως «πρωταγωνιστής» και το στάδιο του μοιράσματος, όπου τα μέλη της ομάδας μοιράζονται τα συναισθήματα που βίωσαν και τις σκέψεις που τους ενέπνευσε η εκδραμάτιση στην οποία μόλις πήραν μέρος.

ψυχόδραμα 4Κατά τη διάρκεια των ψυχοδραματικών συναντήσεων, θα έχεις την ευκαιρία να απεικονίσεις επί σκηνής την πραγματικότητά σου και να περιηγηθείς μέσα σε αυτήν καθώς και μέσω της δράσης, να βιώσεις και να αναβιώσεις καταστάσεις, γεγονότα, όνειρα, συμπεριφορές της ζωής σου.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συμβολικής αναπαράστασης και της εκδραμάτισης επί σκηνής του θέματος που κάθε φορά αναδύεται. Η αναπαράσταση και η εκδραμάτιση γίνονται με τη χρήση αντικειμένων που συμβολικά αντικατοπτρίζουν σημαντικά στοιχεία του «πρωταγωνιστή» και με την επιλογή μελών της ομάδας σε ρόλους που αυτός εισάγει και σχετίζονται με το θέμα του.

Η ψυχοδραματική σκηνή είναι ο ασφαλής χώρος όπου μπορείς να πειραματιστείς, να αναπτύξεις τη φαντασία σου, να ξαναγίνεις παιδί, να εκφραστείς ελεύθερα, να βιώσεις διάφορες πτυχές του εαυτού σου και των άλλων, να αποφορτιστείς συναισθηματικά, να αναπτύξεις τους ρόλους που θα διευκολύνουν τη λειτουργία σου.

Μέσα στην ομάδα και από την ομάδα δουλεύονται τόσο οι προσωπικοί στόχοι των μελών, όσο και της ομάδας ως συνόλου, και αυτή αποτελεί πλαίσιο στήριξης, αμοιβαίου μοιράσματος, συναισθηματικού αγγίγματος και ερέθισμα για ανάπτυξη, με το συντονιστή ως συνοδοιπόρο σε όλη αυτή την προσπάθεια.

 Ο συντονιστής, καλείται αλλιώς «ψυχοδραματιστής»,  και, ως ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής ειδικευμένος στην ψυχοδραματική μέθοδο, δουλεύει ως κλινικός αναλυτής, ομαδικός αναλυτής, κοινωνιομέτρης και συστημικός θεραπευτής. Επίσης, ως  «παραγωγός», αφουγκράζεται, φέρνει στην επιφάνεια και «παράγει» στη σκηνή, τα θέματα που κάθε φορά σε συνειδητό ή ασυνείδητο επίπεδο διαπραγματεύονται τα μέλη της ομάδας, χρησιμοποιώντας τις ψυχοδραματικές τεχνικές.

 

τί διαφορετικό έχει να μου προσφέρει το ψυχόδραμα από άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους ;

Ίσως η διαφορετικότητα του ψυχοδράματος σε σχέση με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, συνοψίζεται στη  φράση που ο J.L. Moreno (1889-1974), ο εμπνευστής της μεθόδου του ψυχοδράματος, σπουδαίος ψυχίατρος και πρωτεργάτης της ομαδικής ψυχοθεραπείας, είπε στον Freud όταν τον συνάντησε: « Εγώ ξεκινώ από εκεί που εσύ σταματάς. Εσύ αναλύεις τα όνειρά τους. Εγώ προσπαθώ να τους δώσω κουράγιο να ονειρευτούν ξανά».

Με άλλα λόγια, το ψυχόδραμα πάει ένα βήμα παρακάτω από την κλασική «γνωστική» ανάλυση του εαυτού μου: στον πολύ αληθινό πειραματισμό και στο χτίσιμο του καινούριου, επιθυμητού εαυτού ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διεύρυνση του υγιούς μέρους της προσωπικότητάς μας, που σύμφωνα και με τις γενικότερες αρχές της εναλλακτικής ιατρικής, συνιστά αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που μας απασχολούν.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψυχοδραματικής μεθόδου είναι επίσης το χιούμορ, το παιχνίδισμα, η αμεσότητα!

 

Χορομίδου Δανάη, σύντομο βιογραφικό

 ΔανάηΣπούδασε ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτηκε στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας (ΨΥ.Κ.Α.Π.), (πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών Οργ/σμών Ψυχοδράματος (FEPTO). Στην 5ετή εκπαίδευσή της ως Ψυχοδραματίστρια, μεγάλη επίδραση άσκησε ο Dr.Max Clayton, ο οποίος υπήρξε μαθητής των J.L.Moreno και Zerka T.Moreno, και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνεχιστές της ψυχοδραματικής φιλοσοφίας και πρακτικής του Moreno.

Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στο Playback Theatre– αυτοσχέδιο θέατρο (πτυχίο του Central European School of Playback Theatre). Είναι ενεργό μέλος του Playback θιάσου “Playbackground”, με έδρα την Αθήνα.

Κατά την 9ετή πορεία της στο χώρο της ψυχοθεραπείας, έχει συνεργαστεί με διάφορους χώρους και οργανισμούς εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Ψυχοδράματος, δουλεύοντας ταυτόχρονα ως ιδιώτης.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s